Zelenszkij is gratulált Novák Katalinnak

Zelenszkij is gratulált Novák Katalinnak

Novák Katalin köztársasági elnök az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra kapja a gratulációkat a múlt héten hivatalba lépett új magyar köztársasági elnök, Novák Katalin. A hvg.hu vette észre, hogy a napokban a Sándor-palotába költözött politikus csokorba is szedte, ki mindenkitől érkezett gratuláló levél.

Novák Katalin Facebook-bejegyzésben sorolta, hogy Emmanuel Macron francia elnök, Paul Fox brit nagykövet és Fülöp Károly spanyol király mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is postázott üzenetet a Sándor-palotába. Az ukrán elnök levele szerint nagyra értékelik a humanitárius segítséget, amelyet Magyarország nyújt hazájuknak, valamint azt a segítséget is, amelyet a Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok kapnak.

A levélből az is kiderül, hogy Zelenszkij számít Magyarország további határozott támogatására Ukrajna szuverenitása és területi integritása megőrzésében, illetve szolidaritására Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésében és az Orosz Föderáció elleni szankciók fokozásában, beleértve az energetikai szektort is.

Orbán Viktorral szemben korábban nem ütött meg ilyen kedves hangot az ukrán elnök. Zelenszkij a márciusi uniós csúcson keményen bírálta Orbán Viktor politikáját.

Igaz, Novák Katalin nemcsak beiktatási beszédében, hanem varsói látogatásán is elítélte a „putyini agressziót”. Arról viszont nem érkezett hír, hogy ehhez mit szólt az orosz elnök, aki az elsők között gratulált az újonnan megválasztott köztársasági elnöknek.