Vádat emeltek az enyveskezű főmuzeológus ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emelt a VIII. kerületi ügyészség egy olyan múzeumi dolgozó ellen, aki korábban hosszú hónapokon keresztül egyszerűen lopott a rábízott gyűjteményből. Az ügyészség tájékoztatása szerint, a 64 éves egykori főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől kezdve 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el. Főként XX. századi művészek alkotásairól van szó, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy erzsébetvárosi régiségboltba vitte és legalább 3,1 millió forint kapott értük. Pedig az alkotások valós értéke nagyjából 30 millió forint. Az ellopott holmikat a rendőrség egy kivételével megtalálta és visszaadta az érintett múzeumnak. A továbbra is hiányzó darab Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével.

A vád jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás. Az érintett már korábban is elismerte a tettét, amennyiben ezt továbbra is fenntartja és lemond a tárgyláshoz való jogáról, az ügyészség 5 év felfüggesztett indítványoz, illetve pénzbüntetést és vagyonelkobzást.

FRISS: Közben a Híradó.hu Index által is idézett közlése szerint több műtárgy a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el 2016-2017-ben; ezt a múzeum sajtóosztálya annak idején megerősítette. Az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.