Lélekemelő beszélgetések, filmklasszikusok, izgalmas sorozatok karantén idején

Lélekemelő beszélgetések, filmklasszikusok, izgalmas sorozatok karantén idején

Jelenet az Emberek a havason című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazánkban is egyre több podcast (azaz online elérhető hanganyag) készül, az ingyenesen hozzáférhető, tematikus összeállítások közül ajánlunk párat, amelyek segítenek elviselhetőbbé tenni a mostani, zaklatott hétköznapokat.

Az élet meg minden
„Gondolatok, életstratégiák és világfolyamatok a mindennapi káoszon túl” – erről szól a Magyar Nemzet egykori főszerkesztő-helyettesének, Tóth Szabolcs Töhötöm műsora. Az élet meg minden-sorozat közéletű vonatkozású podcastjeit végighallhatva olyan embereket ismerhetünk meg, akiknek köszönhetően jobb hellyé válhat Magyarország. A legfrissebb adásban Tóth Szabolcs Töhötöm Zoltán Gábor író-dramaturggal beszélgetett a terror természetrajzáról, a ragadozók elszabadulásáról, a mai utcákat járó, de közben 1944-ben kalandozó íróról. A podcastekre itt lehet feliratkozni.

Karantén idején olvasson régi újságokat! | Magyar Hang

Egyszer lent
Lovas Rozi, a Radnóti Színház művésznője nemrég indította útjára Egyszer lent című podcast műsorát, amelyben olyan emberekkel beszélget, akik hatalmas pofont kaptak az élettől és megtapasztalták, hogy milyen érzés a padlón lenni. k azok, akik a sötét pillanatokban is meglátták a lehetőséget, az utat, kifelé a gödörből. Az ő iránymutatásukra most mindennél nagyobb szükség van, tudatosítani kell magunkban, hogy minden veremből van kiút. Amikor a legalján vagyunk, lehet hogy nem látszik, de tehetünk azért, hogy megtaláljuk. Lovas Rozinak legutóbb Bajzáth Sándor mesélt arról, hogy miként sikerült kimászni a teljes fizikai és lelki leépültség állapotából.

Felforgatók
Bátor és sikeres magyarokról szól Kadarkai Endre riporter-műsorvezető sorozata, a Felforgatók. Bár a második évad a tervek szerint csak tavasszal érkezne, de ez a jelenlegi helyzet miatt nyilvánvalóan változni fog; addig is van idő végighallgatni annak a tíz embernek a történetét, aki mert szembemenni az árral. Köztük van Böszörményi Gyula író, Orlai Tibor, az Orlai Produkció kitalálója, Szilágyi János riporter, Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője, Almási Kitti, illetve Szendi Gábor pszichológus is.

Nézze újra a legnagyobb magyar klasszikusokat

Segítve a digitális oktatást irodalmi adaptációkat, történelmi témájú filmeket is ingyen elérhetővé tett a Nemzeti Filmintézet.

A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, az Édes Anna, a Légy jó mindhalálig, a Szent Péter esernyője, A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában mellett olyan dokumentumfilmek is bekerültek a válogatásba – mint például Ember Judit Pócspetri, Sára Sándor Pergőtűz vagy Magyar Bálint és Schiffer Pál A Dunánál című alkotása –, amelyek a magyar történelem fehér foltjait, traumáit mutatják be a túlélők vallomásain keresztül.

Mit olvasnak most az írók? - Olvasnivalók koronavírus idejére I. rész | Magyar Hang

De gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusait is újra lehet most nézni a Dióbél királyfitól a Keménykalap és krumpliorron át a Vili, a verébig. A filmek itt érhetők el.

Sorozatfüggőknek kihagyhatatlan ajánlatok

Bezzegszülők – HBO
A szülők számára keresve sem találnánk aktuálisabb sorozatot most. Martin Freeman (Sherlock, A hobbit) alkotóként és főszereplőként jegyzi a Bezzegszülőket, amelyben a címszereplő házaspár (a feleséget Daisy Haggard alakítja) teljes munkaidőben bűvészkednek, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka, a szülők, a jelzálogkölcsönök, a zilált kapcsolatuk rendezése és gyereknevelés között.

Jelenet a Levél a királynak című filmből Forrás: IMDB

Levél a királynak – Netflix
A 16 éves Tiuri, épp mielőtt lovaggá ütnék, rejtélyes megbízatást kap: a szomszédos birodalom királyának kell elvinnie egy levelet. Az ország sorsa múlik a küldetése sikerén. Tonke Dragt a XX. század legnagyobb holland ifjúsági szerzője – munkásságáért lovaggá ütötték –, a Levél a királynak pedig talán a legismertebb műve. A sorozat hat részben meséli el Tiuri történetét.

Mit olvasnak most az írók? - Olvasnivalók koronavírus idejére II. rész | Magyar Hang

McMilliók – HBO
A McDonald’s gyorsétteremlánc 1987-ben indított játékot Amerikában, a győztesek akár egymillió dollárt is hazavihettek. A kezdeményezés azonban egy gigászi csalássorozat volt, amelyet valójában egy bűnszervezet koordinált. A csaknem másfél évtizedig tartó üzelmekről rántja le a leplet az HBO dokusorozata.

Avenue 5. – HBO
Hugh Laurie (Doktor House) ezúttal az űrben kalandozik. A nem is olyan távoli jövőben a naprendszerben történő utazás már virágzó üzlet. A Clark kapitány vezette turistaűrhajó Szaturnusz körüli útra megy, ám hamarosan kiderül, a hároméves túra kicsit tovább fog tartani. Itt persze nem egy gyilkos idegen lény a tettes, hiszen az Avenue 5. vérbeli komédia, így az űrben mindenki hallja a kacagásunkat.

A jó hely – Netflix
Ha vissza akarja nyerni hitét az emberiségben, ezt a sorozatot látnia kell – ajánlotta egy kritikus A jó helyet. Bár kellően abszurd, a Kristen Bell (Veronica Mars) és Ted Danson (Cheers, Helyszínelők, Fargo) főszereplésével készült széria kiszakítja a nézőt a valóságból, és a Paradicsomba repíti, ahol mindenki boldog és kedves, kivéve Eleanort, akinek gátlástalansága és önzése miatt a Pokolba kellett volna kerülnie, de becsúszott egy kis hiba.

Címkék: ajánló, film, sorozat, podcast