A kuratórium felelőtlennek tartja az SZFE vezetőinek lemondását – Megszólalt Vidnyánszky is

A kuratórium felelőtlennek tartja az SZFE vezetőinek lemondását – Megszólalt Vidnyánszky is

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetőinek lemondását az intézményt keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amely szerint ezzel a lépéssel az egyetem vezetői cserben hagyták a hallgatóikat és a munkatársaikat – tájékoztatta az alapítvány kuratóriuma kedden az MTI-t.

Mint közölték, az SZFE jogi helyzete egyértelmű és világos, az alapítvány a hatályos jogszabályok mentén dolgozik, és határozottan erre hívja fel az SZFE minden dolgozóját és hallgatóját is. Úgy gondolják, hogy az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és – különösen a jelenlegi járványhelyzetben – a hallgatók és a dolgozók egészségét.

– Az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését – írják a közleményben. Kitérnek arra is, hogy az SZFE Alaptörvényben biztosított autonómiája nem sérült. „Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a számos alkalommal felkínált egyeztetési lehetőséggel az SZFE vezetői és hallgatói nem éltek, az alapítvány – ahogyan eddig is – készen áll arra, hogy tárgyaljon az SZFE hallgatóival és oktatóival” – olvasható a közleményben. Hozzátették: az alapítvány elfogadta az SZFE fejlesztésére vonatkozó stratégia alapvetéseit, melyet az egyetem oktatóival és hallgatóival, valamint a hazai színházi és filmes szakmával közösen szeretne véglegesíteni.

– Az alapítvány elkötelezett abban, hogy megújítsa az SZFE munkáját, jobbá, átláthatóbbá, korszerűbbé tegye a tiszteletreméltó hagyományokkal rendelkező magyar színházi és filmes szakma 155 éves egyetemét – zárul a kuratórium közleménye.

Mint megírtuk, a hétfő esti demonstrációval, és az azt követő barikáddal a hallgatók tiltakoznak a kormány döntése ellen, amely szerint az SZFE szeptember 1-től új formában, alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a modellváltásra azért volt szükség, mert „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni”. Az átalakítás ellenzői szerint azonban a kormány valódi célja az erőszakos térfoglalás.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. Ráadásul a hétvégén kiderült, hogy a Nemzeti Színház igazgatója által vezetett kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának fontosabb elemeit. A Színművészeti vezetése és szenátusa hétfőn bejelentette lemondását. De az intézmény több meghatározó tanára, a magyar színház- és filmművészet legendás alakjai, így Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Székely Gábor is felmondott. Az SZFE bejáratát elbarikádozó diákok – többek között – követelik a kuratórium lemondását, a szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását, illetve azt, hogy garantálják az egyetem autonómiáját. 

Frissítés:

Az egyetem vezetése az első pillanattól nem akart tárgyalni a kuratóriummal az együttműködésről – jelentette ki Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Úgy látja, hogy az egyetem vezetése kimentette magát az innovációs tárca által javasolt tárgyalás alól, a diákok pedig ultimátumot adtak.

A kuratórium elnöke elmondta: az egyetem vezetése és a diákok egy része által kifogásolt SZMSZ szabályszerűen jött létre, az SZFE-n nem diktatúra van, hanem kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre. Vidnyánszky Attila szerint ahogy tavaly december után a bal- és jobboldali vezetésű városok is meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, úgy most is lehetőség van a megegyezésre az SZFE jövőjéről.

Vidnyánszky szerint egy nagyon zárt rendszerben, sok szempontból igazságtalanul működik az SZFE, elszakadva a szakma egy részétől. Állítása szerint nem kaptak hivatalos jelzést a szenátus lemondásáról. Ugyanakkor ő hivatalos levélben jelezte, hogy szerdán találkozni akar Upor László rektorhelyettessel, és reméli, összejön a találkozó. Vidnyánszky Attila elmondta azt is: az általa vezetett társulatban, de családjában is „szabad mást gondolni”, mint ő.