A Magyar Teátrumi Társaság ráteszi a kezét a Karinthy Színházra

A Magyar Teátrumi Társaság ráteszi a kezét a Karinthy Színházra

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról szóló döntési listát. Végigböngészve a dokumentumot, számos érdekességre lehet bukkanni. Noha a kormány döntése értelmében a Petőfi Irodalmi Múzeum a 2020 és 2022 közötti időszakban 17 milliárd 50 millió forintból gazdálkodhat (ez az idei évre lebontva valamivel több mint 6 milliárd forintot jelent), de úgy tűnik, még ez sem elegendő, a mostani támogatási forrásból ugyanis 50 millió forintot kapott az intézmény előadó-művészeti online produkciók és médiatartalmak gyártásának támogatására, ezenkívül 28 millió forint jut nekik még arra, hogy regionális napilapokban terjesszenek kulturális mellékletet – itt vélhetően az Orbán János Dénes Előretolt Helyőrségének lapjáról van szó.

A minisztériumi döntés értelmében 150 millió forintot kapott a Centrál Színház, ahogy a Turay Ida Színház is, a Gálvölgyi Dorka által igazgatott Hatszín Teátrumnak azonban már csak 2 millió, a Fonónak pedig 5 millió forintos működést kiegészítő támogatás jutott. Mindeközben a Móranet Tv-t valamint a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházat üzemeltető Móranet Mórahalmi Informatikai Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság ugyanezen a jogcímen 30 millió forintot kapott a minisztériumtól, míg ezen kívül 40 millió forintot pedig lovas színházak működésének támogatására használhatnak.

„Korábban sokan köhögni jártak a színházba" - Veszélyeztetett szakmák | Magyar Hang

Máté Gábor szerint új nézőtéri protokoll kialakítására van szükség, Orlai Tibor a kulturális online tartalmak fizetőssé tételében látja a túlélés egyik esélyét.

A lovas színházi műfaj most amúgy is igen kedveltnek tűnik, ha már csak a döntési listát nézzük: a Pintér Tibor által alapított Nemzeti Lovas Színháznak 30 millió, a Suttogó Lovas Showt, Az aranyló legendája vagy a Monarchia keringő lovasprodukciót is bemutató Auditórium Hungaricum Előadó-művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek 50 millió, a Moravetz Produkció Közhasznú Nonprofit Bt.-nek pedig 10 milliót ítéltek meg működési támogatásra. De a legnagyobbat mind közül a fedeles fogathajtó fogatkupát is szervező Lovas Show Kft. szakította, nekik 150 millió forint áll rendelkezésre a Budapest Lovas Show létrehozására. A korábban a Lázár testvérekhez köthető Lovas Show Kft. ügyvezető igazgatója Ladányi Kovács Zoltán, aki a kecskeméti Hírös Hét fesztiváligazgatója volt 2016-ban, illetve aki a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöki posztját is betölti. Nem mellesleg ez a cég volt a Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, illetve Mondok József elnökölte Nemzeti Vágta versenyrendezője, Ladányi Kovács pedig az ügyvezető igazgatója.

Az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásának legnagyobb nyertese nem meglepő módon ismét Vidnyánszky Attila lett, az általa vezetett Magyar Teátrumi Társaság ugyanis ingatlanvásárlási támogatás címszó alatt 300 millió forintot kapott a Karinthy Színházzal, és további 300 millió forintot a Duna Művészegyütessel összefüggésben.

Az előbbi tétel megmagyarázza a Karinthy Színház körül zajló elmúlt hónapos történéseket. Karinthy Márton tavaly novemberi halált követően a teátrum hármas ügyvezetése, melynek tagja a művész lánya, Karinthy Vera is, Földes Esztert bízta meg a színház művészeti vezetésével, azonban március végén Földes bejelentette, az ügyvezetés mégsem kívánja folytatni vele a munkát. A színésznő a Facebook-posztjában erről így írt: „Ez, mint ahogy számtalan más színházat is, a jövőt tekintve igen bizonytalan helyzetbe sodorta a kapitánya nélkül maradt Karinthy Színház hajóját. Aztán segítő kezet kapott az ügyvezetés Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának személyében, aki felajánlotta önzetlen segítségét a Színháznak, miszerint közbenjár Fekete Péter államtitkár úrnál a Karinthy érdekeit képviselve. Mindenki nyitott szívvel fogadta a kezdeményezést, miszerint Karinthy Márton örökségét, a Karinthy Színházat, az állam gondozza és ápolja tovább. Ennek azonban volt egy kompromisszumos kitétele. Ez pedig az én személyem. Egy tapasztaltabb embert helyeznének a helyemre, ezzel is még nagyobb biztonságot nyújtva a Karinthy Színház jövőjének.”

„Az igazi segítség egyelőre nem érkezett meg" | Magyar Hang

A fesztiválszezon szinte teljes kiesésével a gazdasági hatás akár a GDP egy százalékát is elérheti. Iparági szereplőket kérdeztünk a túlélés lehetőségeiről.

Később nyilvánosságra került az is, hogy az egyik ügyvezetőnek, Kerekes-Katz Petrának szintén praktikus okokból kellett távoznia az intézmény éléről. A Fideliónak eljuttatott közleményében Karinthy Vera így írt az ügyre reagálva: „Biztosan tudom, hogy Édesapám szellemiségét és akaratát maximálisan szem előtt tartva, felelősséggel dolgozom a Színház jövőéért, hogy megőrizhessem Karinthy Márton szellemiségét, a »karinthyságot« és az ő általa megteremtett, 38 éve sikeresen működő polgári színházat és társulatát.”

Az üggyel kapcsolatban a Népszava megkereste Oberfrank Pált, a veszprémi színház igazgatóját, a Színházművészeti Bizottság tagját, aki a lapnak elmondta, a Karinthy Színház nemzeti kulturális érték, amely nem szabad, hogy veszélybe kerüljön. Ezért is tartja fontosnak, hogy állam valamilyen formában segítőkezet nyújtson a Karinthynak. Az eredmény meg is lett: Vidnyánszky Attila és köre rátette a kezét a Karinthy Színházra, kérdés miként fogják megőrizni mindazt a szellemi örökséget, melyet Karinthy Márton egy élet munkájával épített fel.