Babe óta nem érzékenyülhettünk el ennyire egy malac életén

Babe óta nem érzékenyülhettünk el ennyire egy malac életén

Jelenet a Gunda című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 22. és 25. között tartják a X. Mozinet Filmnapokat, vetítések Budapest mellett lesznek számos vidéki városban.

Nem siette el új filmjét A messzi dél vadjai rendezője. Benh Zeitlin nyolc évvel ezelőtt, rögtön első nagyjátékfilmjével elbűvölte a művészmozik látogatóit. Mágikus realista drámájában a hatéves Hushpuppy szállt szembe a természet elemeivel, mindezt Quvenzhané Wallis lenyűgöző alakításában. A folytatásra mostanáig kellett várnunk. Zeitlin nem is hagyta igazán maga mögött a mesevilágot, minthogy Wendy címmel egy Péter Pán-feldolgozást tett le az asztalra. A gyerekek helyett persze főleg az idősebb korosztályt megszólítva. Egy újabb Zeitlin-film hol máshol is debütálna, mint a függetleneknek helyt adó Sundance-en, a magyar nézők pedig most láthatják majd először az október 22. és 25. közötti 10. Mozinet Filmnapokon.

Az Amíg tart a nyár a másokkal szemben valóban megrendezett 77. Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be. Nem is kellett sokat várnunk a többség által feltehetően Babyteeth címen ismert alkotásra. Ausztrál vígjátékról van szó, egy a műfajhoz képest meglepő témával: a 16 éves lány halálos beteg, első szerelme így az utolsó napjaiban lehet mellette. Hasonlót persze láthattunk már bőven a Csillagainkban a hiba-féle giccsekben és még vígjátékokban is (Én, Earl, és a csaj, aki meg fog halni). Kérdés, Shannon Murphy mennyire tudott újszerűen közelíteni a témához. A kritikusok mindenesetre eddig jobbára pozitívak voltak. Az Amíg tart a nyár 23-ai vetítése után kerekasztal-beszélgetést tartanak Szabó Eszter Judit (Pszichoforyou) vezetésével, a beszélgetőpartnerek Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta lesznek.

A Berlin, Alexanderplatz a német, osztrák és svájci filmeket szemléző Szemrevalón már látható volt, a januári bemutató előtt pedig még a Mozinet Filmnapok nézői is megtekinthetik. A filmről a Szemrevaló-beszámolónkban írtunk részletesebben is. A maratoni hosszúságú, több mint három órás dráma Alfred Döblin közel százéves történetére épül, de Burhan Qurbani aktualizálta azt, főhőse már egy Afrikából érkezett menekült. Ennek megfelelően a film utáni beszélgetést is a Menedék Egyesület munkatársával, Zentai Lillával tartják majd.

Az előbbihez hasonlóan a Berlinalén debütált, és Ezüst Medvével térhetett Ilja Hrzsanovszkij filmje, a DAU. Natasa. Benne egy lenyűgöző kísérlet eredményével, egy hatvanas évekbeli szovjet kutatóintézet fiktív újrateremtésével. Hétszáz órányi filmanyag született, ebből állítottak össze most közel két és fél órát. Kolozsi László kritikus a vetítés után Tamás Gáspár Miklós filozófussal fog beszélgetni a filmről.

Agnieszka Holland hetven felett is igencsak aktív, a tavalyi Mr. Jones után máris itt a Sarlatán, ami a gyógynövény-kezeléseiről híressé és hírhedtté vált Jan Mikolášek életét mutatja be. Viktor Kosakovskiy dokumentumfilmje, a Gunda pedig egy sertéstelepre kalauzol, hogy a Babe után némileg komolyabb hangnemben érzékenyítsen egy malac élete iránt. A film producere egyébként Joaquin Phoenix volt.

A Mozinet Filmnapok díszelőadása is egy új francia kedvenc, A beszéd lesz, amiben a 35 éves Adrient kéri arra sógora, mondjon beszédet az esküvőjén. Csakhogy neki semmi kedve ehhez, jobban izgatna, hogyan szerezhetné vissza a vele nemrég szakító barátnőjét. A Sweat pedig előbbihez hasonlóan Cannes-ban mutatkozott be, betekintést engedve a közösségi média sötétebb oldalába. Az október 24-ei vetítés után Kormos Anett-tel és Szirmai Gergely videóbloggerrel beszélgetnek majd.

A rendezvény budapesti vetítései a Puskin moziban lesznek, míg a vidéki városok közül Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Szentendrén, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tapolcán és Veszprémben lesz látható a nyolc film.