Ebben az évben már nem indulnak újra a színházak a világ legbefolyásosabb producere szerint

Ebben az évben már nem indulnak újra a színházak a világ legbefolyásosabb producere szerint

A Pécsi Nemzeti Színház üres nagyterme 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Broadway és a West End az utolsók között lesznek, ahol újraindulhat az élet – fogalmazott a BBC Radio 2 egyik műsorában Sir Cameron Mackintosh angol színháztulajdonos, producer, aki a New York Times szerint a színházi világ legbefolyásosabb embere. Nyilatkozatát követően nem véletlenül zúdult fel a szakma, az igazgatók és producerek állami segítséget kérnek, mielőtt csődbe menne a teljes ágazat.

– A jelentős producerek az óceán mindkét oldalán tisztában vannak vele, hogy amíg a fizikai távolságtartás fennmarad, addig még tervezni sem lehet az újranyitást – mondta Mackintosh. – Azt akarjuk, hogy a közönség, és a színészek is biztonságban érezzék magukat – tette hozzá. – Vissza fogunk térni, de ehhez időre lesz szükség. Azt hiszem, mindenki számára világos, hogy a jövő év elejénél hamarabb nem indulhatnak újra a színházak. És minél tovább marad fenn a jelenlegi állapot, az újranyitás annál tovább tolódik – magyarázta.

Háború indult a forgalmazókkal, pedig még nyitva sincsenek a mozik | Magyar Hang

Magyarországon március 11-én zártak be a színházak, azt követően már csak néhány kisebb, 100-nál kevesebb nézőt befogadó intézmény tartott előadást, ám néhány napon belül ezek is lehúzták a rolót. Mint ebből a cikkünkből kiderül, sok helyen az online felületek segítségével igyekeznek túlélni, és olvasópróbákkal készülnek az újrainduló színházi szezonra. A Magyar Hangnak nyilatkozó színházi emberek közül van, aki a jelenlegi évadot már elengedte, és az őszi újranyitásban bízik, és van, aki megjósolni sem meri, mikor indulhat újra az élet. Egy biztos, a járvány hatalmas csapás a hazai színházakra. – Ha szeptember elejéig nem játszhatnak, akkor körülbelül háromszáz előadásuk marad el, ez óriási pénzkiesést eredményez, hiszen nincs más forrásunk, csak a jegybevétel – fogalmazott Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda vezetője.

A legnehezebb helyzetben a független színházi társulatok vannak, ezek támogatásáról április végén döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A legtöbbet a Gyulai Várszínház (45 millió), valamint a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza (49 millió) kapja, míg a Magyar Teátrum és az Esztergomi Várszínház 27-27 millióval számolhat. A minisztérium nem támogatja ugyanakkor a Hatszín Teátrumot, a Spirit Színházat, a FAQ Színházat, a Körúti Színházat, valamint az Ivancsics Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t.