Egymásnak feszült Karácsony és Gulyás

Egymásnak feszült Karácsony és Gulyás

Karácsony Gergely főpolgármester (balról) nyilatkozik a sajtónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely társaságában a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt pontban foglalta össze Karácsony Gergely azokat az elveket, amelyek alapján a Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalni fog a fővárosi színházak finanszírozásáról. Mint Facebook-oldalán közölte, öt színház működne a jövőben tisztán önkormányzati finanszírozásban, és egyetlen intézményt sem adnának át az államnak. Gulyás Gergely miniszter azonban már közölte, ha a Szabad-Tér Színház vezetőjét leváltja a közgyűlés, akkor felfüggeszti a kormány a tárgyalásokat.

Karácsony Gergely öt pontban foglalta össze azokat az elveket, amelyeket követtek a vége felé közeledő tárgyalásokon a kormánnyal.

„1. Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad.

2. A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.

Karácsony Gergely

3. A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati – , és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is. Utálatos helyzet, mondom, de ezt kényszeríti ránk a fővárosnak hagyott szűk mozgástér.

4. Biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.

5. A fővárosi Szabad-Tér Színházat – amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín –, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését. Így védjük meg a kormányzati befolyástól veszélyeztetett művészszínházainkat. Számomra ez az elsődleges. A kialakult helyzetet a kormány kényszerítette ránk, ebből próbáljuk a legtöbbet kihozni – bízva abban, hogy nem kell már sokáig együtt élnünk ezzel az utálatos törvénnyel.”

Hangosan mondják, hogy Orbán is megértse: a közpénz nem az övé | Magyar Hang

Gulyás Gergely kedden sajtótájékoztatót tartott, melyen beszélt a színházak fenntartásáról is. Az ATV beszámolója szerint arról beszélt, hogy a Szabad-Tér Színház élére nem Baán Teodórát kívánja Karácsony Gergely megtenni, hanem egy másik jelöltet. Hozzátette, hogy hosszú évek óta Baán Teodóra a színház igazgatója, a munkáját senki sem kritizálta, a pályázatát szakmai bizottság véleményezte, azt nagy többséggel el is fogadták. Mint mondta, Karácsony Gergely mégis Benkő Nórát javasolná a közgyűlésnek az intézmény élére.

Gulyás Gergely a HVG beszámolója szerint kijelentette, ha a közgyűlés Benkőt szavazza meg, az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást. Ez esetben a főváros tarthatná fenn maga a színházait – tette hozzá.