Ezúttal sem jutott be az SZFE-re az új kancellár, más helyszín kijelölésére kérte a kuratóriumot

Ezúttal sem jutott be az SZFE-re az új kancellár, más helyszín kijelölésére kérte a kuratóriumot

Szarka Gábor újonnan kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti egyetem elé sorfalat álló hallgatók előtt 2020. október 8-án (Fotó: Független Szabad Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorfalat álltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az intézmény Vas utcai épülete előtt csütörtök reggel, így várták az egyetem élére kinevezett új kancellárt, Szarka Gábort – látható a Független Szabad Egyetem Facebook-oldalán.

Szarka Gábor kancellár reggel a Vas utcai épületben szerette volna megkezdi a munkáját annak érdekében, hogy, ahogy az MTI-nek kedd este eljuttatott közlemény írta, biztosítsa az egyetem működőképességét, felelősséget vállalhasson az ott dolgozók munkakörülményeiért és intézkedhessen a bérek és egyéb juttatások kifizetéséről. Szarka Gábor délelőtt tíz óra előtt meg is érkezett az épülethez, ahol arról beszélt, hogy vele kapcsolatban állandóan az az érv merül fel, hogy katonai múltja van. – Most itt vagyok békében, miközben a diákok velem szemben katonás sorban felsorakoztak. Kivel tudok tárgyalni? – tette fel a kérdést Szarka. A diákok erre elmondták, mivel nekik nincs kinevezett vezetőjük, nincs akivel tárgyalni lehetne. Szarka értetlenkedve kérdezett vissza, hogy miért nem jött ide az, aki vállalja az arcát az üggyel kapcsolatban? A diákok közül az egyik hallgató azzal szembesítette Szarkát, hogy elég sokan vannak ott az épületnél, aki vállalják az arcukat.

Más helyszínt jelölnek ki

Szarka felolvasott egy közleményt is, mely szerint az egyetem legitim vezetését a hivatali munkavégzésében akadályoztatják, ezért kéri a kuratóriumot, hogy a munkavégzésre jelöljön ki más helyszínt. Hangsúlyozta, az egyetemfoglalást elutasítják, nem tartják a véleménynyilvánítás legitim formájának. Szarka szerint a tanulmányi félév elismerésének sorsa már az oktatók kezében van, a kuratórium és az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás színvonaláért. Az SZFE új vezetése mostantól csak az egyetem teljes megújítására koncentrál. Ezt követően a diákok is felolvasták a tíz pontos követelésüket, amiben elutasították az egyetem kinevezett kuratóriumát és a felügyelő bizottságát.

A kancellár beszélt arról, hogy a kifizetéshez szükséges dokumentumokat, szerződéseket kollégái át fogják vinni egy arra kijelölt helyre, ahol aláírhatja őket, így az egyetem dolgozói múlt havi bérüket meg fogják kapni. Szarka végül értelmetlennek látta a bejutást és inkább elhagyta a helyszínt.

A diákok 95 százaléka illegitimnek tartja az új vezetést

A diákok egy csoportja mindeközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fő utcai épülete előtt tüntetett. Mint elmondták, az ügyükben eljárni illetékes minisztérium továbbra sem hajlandó reagálni követeléseikre, amit egy szerda éjfélkor lejáró ultimátummal tenne semmissé a jogszerűtlenül kijelölt vezetőség. Csernai Mihály a SZFE HÖK elnöke felolvasta az egyetem hallgatóságának tíz pontos követelését, melyben egyebek mellett garantált autonómiát, a szenátus jogkörének visszaállítását, a kuratórium lemondását, követelik és elutasítják az egyetem modellváltásról szóló törvényt jelenlegi formájában, ahogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3376945255722164

Szó esett arról, hogy legfrissebb hallgatói kérdőívüket 353 aktív nappali tagozatos diák közül 283 töltötte ki, a az eredmények azt mutatják, hogy 95 százalékuk továbbra is illegitimnek tartják a kuratóriumot, eddigi tevékenységét 81 százalék pedig elfogadhatatlannak értékeli, 89 százaléka a hallgatóknak úgy gondolja, teljes mértékben elveszett az egyetem korábbi autonómiája, 95 százalék továbbra is ragaszkodik a blokád fenntartásához. Csernai Mihály hangsúlyozta, a két rektorhelyettes, Zalán János és Novák Emil a felsőoktatási törvényben foglaltakkal ellentétben lettek kinevezve, ennek fényében pedig a diákoknak semmilyen tőlük jövő utasításnak nem kell eleget tennie.

https://www.facebook.com/szfehok/videos/3344535458986938/

A sajtótájékoztató után a kormánylap Pesti Srácok kérdezte a hallgatókat többek között az Állami Számvevőszék jelentéséről, ami éppen a tiltakozás közepén jelent meg, „sorozatos és visszatérő” gazdálkodási szabálytalanságokkal. Csernai Mihály ezzel kapcsolatban emlékeztette az újságírót, hogy a kormány éppen azért vezette be a kancellári rendszert, hogy oda összpontosítsa a gazdasági döntéseket, hallgatókként nincs közük a vizsgálathoz. A Pesti Srácok munkatársa felidézte, hogy Vidnyánszky Attila szerint „felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik”, illetve az újságíró szerint az eseményen ellenzéki politikusok is részt vettek. A diákság képviselői kihangsúlyozták, egy szabadegyetemről volt szó, amit hallgatók szerveztek hallgatók kezdeményezésére, és mivel augusztusban mindenkit érdekelt, milyen polgári ellenállási formákat vehetnek igénybe, így ott egyetemi blokádról is szó esett.

Elutasított ultimátum

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az egyetem két épületét elfoglaló hallgatók nem ismerik el az intézmény irányítására kijelölt, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, és ugyancsak elutasítják a napokban kinevezett kancellárt, a gépesített lövész ezredes Szarka Gábort is, nem tárgyalnak velük, és nem is engedik be őket az épületbe. Szarka korábban már megpróbált egyszer bejutni, akkor nem járt sikerrel. Az SZFE új vezetése szerdai közleményében arról írt, az új kancellár csütörtök megkezdi munkáját az egyetemen.

Sorfalat álló hallgatók a A Színház- és Fillmművészeti Egyetem épülete előtt 2020. október 8-án (Fotó: Facebook/Független Szabad Egyetem)

Mint ismert, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár nyílt levélben megfogalmazott ajánlatát – kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségének ígéretét, ami akkor teljesül, ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja – elutasították a hallgatók, és kijelentették, a blokádot továbbra is fenntartják. Visszautasították továbbá Szarka Gábor azon szavait, miszerint a sztrájkolók terrorizálják a bentlévőket, arra kérve őt, tartózkodjon az ilyen „megalapozatlan kijelentésektől”.

Mivel a Szarkáék által felajánlott csomagot az SZFE nem fogadta el, az ajánlat részei nem lépnek életbe – közölte az új kancellár. Hozzátették azért, hogy bár az ajánlat elfogadásának határideje október 7. éjfél volt, „arra kérjük a hallgatókat és a sztrájkbizottságot, hogy gondolják át még egyszer a javaslatunkat és fogadják azt el, hiszen még nem késő megkezdeniük az együttműködést”. A vezetők közleménye azt is tartalmazza, hogy az SZFE dolgozóinak mintegy harmada a kancellárnak írásos nyilatkozatot juttatott el, amelyben rögzítik, hogy az egyetemfoglalásban nem vesznek részt, az azt szervezőkkel nem működnek együtt és Szarka Gáborral akarnak együtt dolgozni.

Az SZFE hallgatói szerda este arra kértek mindenkit, hagyják rájuk az egyetem megóvását. A hallgatói önkormányzat Facebook-oldalán azt írták: tudomásukra jutott, hogy civilek több fronton is mozgósítanak az egyetem épületének fizikai védelmére. – Hiszünk benne, hogy az egyetemünket meg tudjuk és meg fogjuk védeni – ez a mi feladatunk, egyetemi polgároké. Köszönjük, hogy mellettünk vagytok és a jelenlétetekkel is támogattok minket, ugyanakkor azt szeretnénk kérni tőletek, tevőleges résztvevői ne legyetek egy esetleges sorfalnak – zárták soraikat.