Indul a Művészetek Völgye, mi is ott leszünk!

Indul a Művészetek Völgye, mi is ott leszünk!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken kezdődik Magyarország egyik legnagyobb szabású nyári fesztiválja, a Művészetek Völgye. Tíz nap, ezerötszáz program. Ha nagyon durván be szeretnénk sűríteni, akkor nagyjából ez várja a látogatókat július 20. és 29. között. A mintegy kétszázezer látogatót vonzó fesztivál kínálata közben annyira széles skálán mozog, hogy ember legyen a talpán, aki átlátja a programhalmazt. A Kapolcs központtal üzemelő mustra ugyanis az elmúlt években a különféle művészeti műfajok mind szélesebb keresztmetszetét mutatja meg. A választék a különféle gyermek-kézműves-foglalkozásoktól az egyházi komolyzenei, népzenei, a dzsessz, a feltörekvő magyar underground szcéna koncertjein át az irodalmi, színházi előadásokig, pódiumbeszélgetésekig terjed. A Völgy erejét épp ez a változatosság adja, megfér egymás mellett a nagyszülői és tinédzser generáció, nem mellesleg pedig talán az egyik leggyerekbarátabb fesztivál címére is bátran pályázhatnak. Mindezt pedig egy igazán kellemes közegben, a Balaton-felvidék minden bájával megfűszerezve kapjuk meg. S noha szállásügyileg talán nem a legprémiumabb kategória, VIP-szekció sincs a szalmabálák között, de aki él-hal a kempingért, annak remek kis sátras buli az egész.

A kínálatból közben tényleg nehéz szemezgetni, maga a fesztivál programfüzet – amit majd a helyszínen mindenki kézbe vehet, de előtte a Művészetek Völgye honlapjáról az internetről le is tölthet magának – 84 oldalas. A fesztivál nagyszínpadján, a Panorámán fellép az Anna & the Barbies, a Bohemian Betyars, a Vad Fruttik, Péterfy Bori & Love Band, a Csík Zenekar, a Kiscsillag, a Margaret Island, az Irie Maffia, a Jónás Vera Experiment, illetve a Quimby. Olyan külföldi előadó is, mint a brit Rebecca Ferguson, vagy épp a Fortress Europe című számával már 2003-ban a migráció és a beilleszkedés kérdését kapargató, szintén brit Asian Dub Foundation

Sok feltörekvő, vagy épp rutinos magyar zenekar a szcénát támogató Hangfoglaló program színpadán lép fel, ahol nagyon érdemes lesz elcsípni az I Am Soyuzt, a The Beanst, a Pegazusok Nem Létezneket, az Idegent, a SONYA-t, a Fran Palermót, az Ed Is Ont, a Blahalouisianát, a Belau-t, az Aurevoirt, a Papaver Cousinst, a Meztelen Diplomatákat, a Dope Calypsót, a Konyhát, a Csaknekedkislány, a Ricsárdgírt, illetve a Colorstart. Ugyancsak jó koncertek várnak mindenkit a Kőbánya Udvarában, ahol az interaktív zenés-beszélgetős programok után többek között játszik a Patché Band, Nági, a Kéknyúl, a Useme, a The Qualitons, az Ivan & The Parazol, a Mörk, vagy például a Amberjeck. Egyébként talán az egyik legjobb programnak a minden nap 15 órától kezdődő improvizációs szappanopera, az Éjjel-Nappal Momentán ígérkezik, amelyben a társulat színészei a nézők spontán instrukciói alapján szövik a történet fonalait. Tényleg remek, tavaly is nagyot ütött, nem mellesleg kevés mókásabb megoldás van annál, amikor így instruálják a színészeket.

Magyar Hang szempontból is fontos lesz a fesztivál, hiszen lapunk saját standot kap a rendezvény teljes idejére. Így a tervek szerint kollégáinkat a rendezvény minden napján megtalálják majd Kapolcson, a Petőfi utcai patak partján, ahol beszerezhetik a lap legfrissebb számát, illetve mellé tudunk adni a korábbiakból is. Ha szeretnének egy jót beszélgetni, minket ott találnak majd. Mi is mindenkit szeretettel várunk!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 9. számában jelent meg, 2018. július 13-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.