Ingyenes magyar moziünnep Veszprémben és Balatonfüreden

Ingyenes magyar moziünnep Veszprémben és Balatonfüreden

A vörös szőnyeg már várja a színészeket és rendezőket a veszprémi Hangvilla előtt (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Veszprém csak 2023-ban lesz Európa (egyik) Kulturális Fővárosa, a felvezető rendezvények csütörtökön elkezdődtek, megnyílt a Veszprém-Balaton Filmpiknik. Szombat estig két város (a megyeszékhely mellett Balatonfüred is házigazda) öt helyszínén közel negyven magyar filmet láthatnak ingyen az érdeklődők, és közönségtalálkozók is lesznek az alkotókkal. A filmvetítések mellett rengeteg kísérőrendezvény is van a programban: szezonnyitó filmes szakmai konferencia, szabadtéri jazzkoncertek Balatonfüreden a Vaszary-kertben és így tovább.

A gyerekeket is sok ingyenes program várja: pénteken reggel Balatonfüreden a Balaton moziban az első egész estés magyar rajzfilmet, a János vitézt vetítik digitálisan felújított verzióban. Másnap 11 órától pedig az Oscar-jelölt M. Tóth Géza által vezetett KEDD animációs műhely kétórás – szintén ingyenesen megtekinthető – összeállításában a stúdió hat sorozata mutatkozik be. A már jól ismert kedvencek, Bogyó és Babóca, Detti és Drót és a különös Kuflik mellett a stúdió két vadonatúj szériájának már elkészült epizódjait is ebben a válogatásban láthatják majd először a gyerekek. Naszreddin Hodzsa mulatságos és tanulságos történetei mellett bemutatkozik a Mitch-Match sorozat gyufaszál-főszereplője, aki kalandos útjai során egyszerű használati tárgyként is végtelen lehetőséget kínál a játékra. Szombat délután Balatonfüreden pedig a Fanyűvő Játékpark várja a gyerekeket.

Mozipremier is lesz, egész pontosan premier előtt láthatja a közönség Buvári Tamás Magdolna című filmjét, mely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napján keresztül szeretetről, szolidaritásról és egy lány emberfeletti küzdelméről mesél. Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc főszereplésével az egyik legelső színes-szélesvásznú magyar film, Marton Endre Katonazene című alkotása restaurált verziójának mozipremierje is ezen az ingyenes rendezvényen lesz. A közönség a tervek szerint találkozhat majd a film operatőrével, a 91 éves Hildebrand Istvánnal, aki a Filmpikniken szereplő ikonikus A pogány Madonna című klasszikust is jegyzi. A vetítés után Bujtor István feleségével és fiával Till Attila beszélget majd.

A rendezvény pontos programját itt találják.