Jon Fosse kapta az irodalmi Nobel-díjat

Jon Fosse kapta az irodalmi Nobel-díjat

Jon Fosse norvég író (Fotó: AFP via Europress/Jessica Gow)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön kora délután jelentette be a svéd Királyi Akadémia, hogy 2023-ban a norvég Jon Fosse-nak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat „az innovatív színdarabjaiért és prózájáért, amelyek hangot adnak a kimondhatatlannak.” Az 1959-ben született író, drámaíró a díjjal 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. Az elismerést hagyományosan december 10-én, az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Az idei legnagyobb esélyes Jon Fosse volt az irodalmi Nobel-díjra. A nálunk is népszerű norvég írónak több könyve is hozzáférhető magyarul, például a Melankólia, A másik név, a Reggel és este, a Trilógia - Álmatlanság, Olav álma, Esti dal könyv, az Álmatlanság könyv, a Valaki jön majd - Hat színmű. Egyesek szerint ő a mai Ibsen, mások Thomas Bernharddal teszik egy polcra – emlékeztetett a Hvg.hu.

Az utóbbi években két magyar író – Krasznahorkai László és Nádas Péter – is rendre felbukkant az esélyesek között néhány nappal az irodalmi Nobel nyertesének bejelentése előtt. A fogadóirodák listáin a szombat délelőtti állás szerint Krasznahorkai László volt egyértelműen a második legesélyesebb. Ugyanakkor minden fogadóirodánál Jon Fosse-ra lehetett a legkisebb odsszal fogadni, azaz a Magyarországon is kedvelt norvég író számított abszolút a legesélyesebbnek az idei irodalmi Nobel-íjra.

Címkék: irodalom, Nobel-díj