Június végén a magyar filmet ünneplik Veszprémben és a Balatonnál

Június végén a magyar filmet ünneplik Veszprémben és a Balatonnál

Fekete Ernő és Béres Márta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új névvel és új helyszínen rendezik meg idén az egykori Magyar Filmszemle utódját. A Magyar Mozgókép Fesztivál a Veszprém-Balaton régióba költözött, ahol  június 23-26. között nyolcvannégy filmmel várják a nézőket. 

A Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajló seregszemlét június 23-án Varsics Péter romantikus vígjátéka, az Így vagy tökéletes premierje nyitja meg. A sztori szerint az irodalmár András (Fekete Ernő) minden igyekezete ellenére sikertelen, míg a bestseller szerző Kata (Béres Márta) az olvasók kedvence. A filmben látható még Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza is. Veszprémben lesz először látható a nagyközönség előtt Nagy Dénes Természetes fény című filmje, amit a 71. Berlini Filmfesztiválon két Ezüst Medvével jutalmaztak, és Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje is. 

A Magyar Mozgókép Fesztivál Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítésésével emlékezik az idén elhunyt Törőcsik Marira. Öt évtizede készült a Krúdy-novellákra épülő Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, egy Latinovitsról szóló kerekasztal beszélgetéssel tiszteleg a klasszikus előtt, de a Krúdy által rajongásig szeretett ételeket is lehet majd kóstolni. 

A füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget. 

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa közös fesztiválján való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a hivatalos oldalon lehet megtenni. Az esemény záróakkordjaként június 26-án adja át a Magyar Filmakadémia a Magyar Mozgókép Díjakat.