„Ma fölállítjuk az újabb szobrokat, de az elvárások holnap megint változnak” – Interjú Cserna-Szabó Andrással

„Ma fölállítjuk az újabb szobrokat, de az elvárások holnap megint változnak” – Interjú Cserna-Szabó Andrással

Cserna-Szabó András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Extra dry című legújabb regényében a bánatos férfiszívet veszi célba, míg a részben általa szerkesztett Nézzünk bizakodva a múltba! alternatív Trianon-történetekkel áll elő. Cserna-Szabó Andrást ezek mellett Szerb Antal megítéléséről, balos és jobbos kultúrharcokról és a járványhelyzet következményeiről is kérdeztük.

Ritka, amikor a közfigyelem egyetlen ember felé fordul, ha pedig valaki ezt a figyelmet megérdemli, az az ifj. Lomnici Zoltán által hírbe hozott Szerb Antal – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Cserna-Szabó András. Az írót azért is kérdeztük erről, mert kíváncsiak voltunk, nem tart-e esetleg hasonló támadásoktól. Elvégre nemrég jelent meg a Fehér Renátóval közösen szerkesztett, Nézzünk bizakodva a múltba! című kötet, benne különböző szerzők alternatív Trianon-elképzeléseivel. A címlapon pedig Esterházy Péterre helyezték a Szent Koronát, Kácsor Zsolt novelláját illusztrálandó. Régen hasonlóból még parlamenti felszólalás is lehetett volna Torgyán József vagy Csurka István révén.

Lomnici egyébként utólag azt állította, nem Szerbbe akart belekötni, amikor megjegyezte: érdekes, mennyivel vastagabb kötetet írt a szerző a világirodalomról, mint a hazairól. Cserna-Szabó új regényébe pedig belekerült egy Szerb-átirat, az Utas és holdvilág folytatása.

Az író beszélt arról is, hogy a morál egy folyamatosan változó dolog. Jön egy óriási médiarobbanás, és hirtelen sok minden átrendeződik. Annak viszont nem sok értelmét látja, hogy az éppen aktuális morális (ideológiai, politikai stb.) elvárásainkat visszavetítsük a múlt szereplőire. – Ma fölállítjuk az újabb szobrokat, de az elvárások holnap megint változnak, úgyhogy mehetünk buldózerrel a tegnapi szobroknak. Sosincs vége – mondta lapunknak az Extra dry szerzője.

Szóba került a koronavírus-járvány, és az is, mennyire nehéz helyzetbe hozta mások mellett az írókat, folyóiratokat is. Cserna-Szabónak ugyancsak maradtak el felolvasásai. – Én úgy látom, a média akkora pánikot keltett, hogy a megoldásról való párbeszéd teljesen ellehetetlenült. Senki nem merte felvállalni a kockázatot, hogy majd őt minősítsék gyilkosnak. Nem hiszem, hogy az lenne egy vírussal szemben a legjobb stratégia, hogy bezárjuk, és ezzel gazdaságilag, egészségileg és mentálisan is ellehetetlenítjük az egész társadalmat. Ezt mindenki megszívja, nemcsak a kultúra – tette hozzá.

Mi az, ami zavarhatja az „irodalmi aktakukacokat” Szerb Antalban? Akár csak mai műveken számon lehet kérni a hétköznapi morált? Mit szólna például, ha az Extra dry kapcsán tennék ezt? Mit mond el róla, hogy szereti a különlegesebb metálzenéket? Azt, hogy lázadó természet volt fiatalon? Valóban sokkal kevésbé kínos egy József Attila-díjjal a hátizsákban futárkodni, mint Térey-ösztöndíjból élni, ahogy ezt Erdős Virág mondta? Ezek is kiderülnek legutóbbi számunk cikkéből. A teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang július 24-én megjelent 2020/30. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/30. számban? Itt megnézheti!

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom