Meghalt Gaspard Ulliel francia színész

Meghalt Gaspard Ulliel francia színész

Gaspard Ulliel az Ez csak a világ vége című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tragikus körülmények között meghalt Gaspard Ulliel francia filmsztár, derült ki szerda délután. A színész mindössze harminchét éves volt.

Kedden került kórházba egy síbaleset következtében, helikopterrel szállították egy grenoble-i intézménybe, de az életét már nem tudták megmenteni. A Deadline szerint a hegyimentőket rendszeresen kell hívni mostanában a Savoie régióban lévő pályához, szombaton például egy ötéves kislány vesztette életét, amikor egy másik síző belerohant. Ulliel is ütközés miatt szenvedett fejsérülést.

Gaspard Ulliel 1984. november 25-én született, és már fiatalon a legnagyobb szuperprodukciókban láthattuk őt. Az első jelentősebb szerepét a 2001-es Farkasok szövetségében kapta, majd olyan filmekben szerepelt, mint a Belphéger – A Louvre fantomja, a Hosszú jegyesség és A szegények hercege.

A 2007-es Hannibal ébredésében ő játszhatta a címszereplőt, ennek kapcsán pedig épp nemrég beszélgettünk a rendezővel, az ősszel Szolnokon járt Peter Webberrel. Megemlítettük, hogy a rendező gyakorlásképp egy valódi boncolásra küldte el Ulliel-t, rákérdezve, volt-e már ennél is szokatlanabb kérése egy színésztől. – Ennél is különösebb? Talán nem. De illett is egy ilyen filmhez, hogy így készüljön fel rá. Nagyon intenzív, nem mindennapos szerep volt, sokat megkövetelt Gaspard-tól. A legszélsőségesebb kérés valóban ez volt – válaszolta az alkotó, aki szerint bár többeknek Hannibal egyet jelentett Anthony Hopkins-szal, mégis sokan voltak, akik kifejezetten szerették ezt a filmjüket. „És azért még ma is meglep, hogy mennyi levelet kapunk Idahótól Jakartáig mindenféle fiataltól, akik arról számolnak be, mennyire szerették a filmet. Leginkább az ún. emo szubkultúrát képviselő fiatal fiúktól. Mások a szupermarketben jönnek oda, hogy mennyire tetszett nekik a Hannibal Rising. Ami azért mégis csak őrület!”, mondta.

A baleset tükrében máshogy nézhetjük ezután Ulliel egyik fontos alakítását az Ez csak a világ vége főszerepében is. A színész itt egy fiatal drámaírót alakít, aki hosszú évek után hazatér vidéken élő családjához, hogy elmondja nekik, haldoklik. Az idő viszont csak telik, a fiú pedig egyre kevésbé tudja, hogyan említse meg a dolgot, hiszen gyakorlatilag semmiben nem értik egymást, beszélni sem igen tudnak már a másikkal. Xavier Dolan nagyszerű filmjéről még az egykori Magyar Nemzetben írtunk mi is.

Ulliel-t kétszer jelölték a legígéretesebb színésznek járó César-díjra, 2002-ben és 2003-ban. A Hosszú jegyességben játszott szerepéért pedig 2004-ben meg is kapta az elismerést. Az Ez csak a világ végében való alakításáért pedig a legjobb színésznek járó César-díjat vihette haza 2017-ben. 

A színészt az elmúlt években olyan filmekben láthattuk, mint az Egy ország, egy király vagy a Szex és pszichoanalízis, és előkészületben volt Plus que jamais című filmje, amiben Liv Ullmann-nal szerepel együtt. Legutóbb a hamarosan debütáló Marvel-sorozatban, a Moon Knight-ban szerepelt Ethan Hawke és Oscar Isaac oldalán. A forgatások tavaly tavasszal épp Budapesten voltak. Párja Gaëlle Piétri francia modell-énekesnő volt, egy fiút neveltek.