Mucsi Zoltán: Borzalmas állapotban van a társadalom és a kultúra

Mucsi Zoltán: Borzalmas állapotban van a társadalom és a kultúra

Mucsi Zoltán és Bérczes László (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Borzalmas állapotban van a társadalom és a kultúra egyaránt. Nem így kéne történnie a dolgoknak, ezt mindenki tudja, mégsem változik semmi – mondta a Magyar Hangnak Mucsi Zoltán. A színész portréját Bérczes László író, rendező készítette el, a beszélgetőkönyv most jelent meg. Ebből az alkalomból készítettünk velük páros interjút, melyet teljes egészében lapunk szeptember 25-én megjelent számában olvashatnak..

„Nem csak a színházi világban probléma a kibeszéletlenség. Harminc év alatt nem sikerült eljutnunk oda, hogy tisztázódjon az állampárti múlt, az ügynökkérdés. Szörnyű, ahogy ezt intézik, vagyis ahogy nem intézik. Ha valakit le kell járatni, akkor előkerül egy-egy ügy, azon kívül azonban csak a hallgatás van. És nagyon sok más dolog sem történt meg 1989 óta, aminek meg kellett volna történnie. Ütésváltások ugyanakkor voltak szép számmal, amik sérüléseket, sértettséget okoztak. Ebben a sértettségben leledzik a társadalom, megfejelve azzal, hogy még megosztani is sikerült az amúgy is sértett embereket” – fogalmazott Mucsi Zoltán

Bérczes László hozzátette: „Nem találom a helyem a háborúban, ami jelenleg zajlik. Egy háborúban nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem hogy ki tudja legyőzni a másikat. A mindenki igazságát felmutató színház ezzel semmit nem tud kezdeni – kiszolgálhatja egyik vagy másik oldalt, de ennek semmi köze a művészethez. A létezés felszínét mozgósító politizálás ma felülír mindent. Itt nekem semmi dolgom. Egy dolgot viszont határozottan állítok: a felelősség azé, aki megengedheti magának, hogy nagyvonalú legyen. Erre lehetősége mindig a hatalomnak van, a nagyvonalúság azonban nemlétező fogalom ma, Magyarországon.”

(...)

Mucsi Zoltán SZFE melletti kiállása befolyásolhatja e a kötet fogadtatását? Nem okozott gondot a kitárulkozás? Milyen állapotban van a kulturális élet és a társdalom? Látnak esélyt párbeszédre a közéletben? A válaszokat és a teljes interjút elolvashatják a Magyar Hang szeptember 25-én megjelent 2020/39. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/39. számban? Itt megnézheti!