Százévesek egymás közt: Bálint gazda köszöntötte Tatár Imrét

Százévesek egymás közt: Bálint gazda köszöntötte Tatár Imrét

Tatár Imre (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Századik születésnapján a MÚOSZ-székházban köszöntötték Tatár Imre külpolitikai újságírót, a régi Magyar Nemzet nyugalmazott munkatársát. A publicista 1920. január 9-én született Budapesten.

A tízesztendős korától hírlapírói pályára készülő Tatár Imre származása miatt nem mehetett egyetemre. Egy autószerelő vállalt munkát, majd 1941-ben behívták munkaszolgálatra. A háború és az azt követő hadifogság – mint egyik beszélgetésünk alkalmával keserűen megjegyezte – közel hét évet rabolt el fiatalságából. Hazatérve újra kellett tanulnia az életet. A megpróbáltatások hatására az új, igazságos, minden megkülönböztetéstől mentes világot ígérő kommunistákhoz csatlakozott, a Szabad Népnél pedig teljesülhetett az álma: újságíró lett belőle. A kiábrándulás hamar elkövetkezett, de visszalépni a Rákosi-rendszer hajnalán már nem lehetett.

„Ugyan már, éhenkórász szakma az!" | Magyar Hang

A belső válságokkal teli években reményt Nagy Imre miniszterelnöksége, majd az 1956-os forradalom adott. „A szovjet kormány tagjainak meg kellene érteniük, hogy a magyar nép szenvedélyesen kívánja a függetlenséget, s tiltakozik a megszállás ellen – olvashatjuk  az alakuló Népszabadságban megjelent cikkében. – A Szovjetunió számára is sokkal jobb, ha egy semleges Magyarországgal teremt jó viszonyt, mintha erőszakkal magához próbálja láncolni.” A november 4-i invázió után szakított a Népszabadsággal is. 1956 december végétől az Esti Hírlapnál dolgozott; a Magyar Hírlapnál érett jegyzett külpolitikai újságíróvá a hatvanas években. Már akkor ígéretet kapott, hogy az akkor legnívósabb hazai napilaphoz, a Magyar Nemzethez kerülhet, ám végül csak 1975-ben léphetett a szerkesztőség, a külpolitikai rovat kötelékébe. A két Németország és Ausztria vált hamarosan a szakterületévé, több kötete is megjelent a témában.

Máig dolgozik; többek között az Infovilág című lapnak, néhány éve pedig napvilágot látott 1956-os forradalmi naplója. A születésnapost a sok laudáló között az 1919-es születésű Bálint gazda köszöntötte. 

Bálint György: Egy szívhez szóló levéllel kaptam díszpolgári címet a néptől | Magyar Hang

– Kedves Imre öcsém: mondd meg nekem, mert te biztosan tudod: mi a hosszú élet titka? – mondta az ünnepeltnek.
– Kedves Gyuri bátyám, sajnos fogalmam sincs róla – hallhattuk a választ.

Tatár Imre önéletrajzi kötete hamarosan a könyvesboltokba kerül.