Vass Éva emlékére

Vass Éva emlékére

Gábor Mikós és Vass Éva színművészek a Rádiószínház bemutatóján, Leonhard Frank Karl és Anna című színművének rádióváltozatában 1963-ban (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április közepén még Váradi Júliának adott rádióinterjút a kórházból, ahol ápolták. Hangja kissé nehézkes volt, de végtelen szeretettel beszélt egykori férjéről, az épp száz éve született Gábor Miklósról. Arról, hogy még ma is az ő zakóját hordja, és közös otthonukról, ahol azóta minden ugyanúgy van, mint amikor Gábor Miklós elment. Múlt vasárnap, 85 éves korában Vass Éva kétszeres Jászai-díjas színésznő is itt hagyott minket. Ahogy ő megfogalmazta többször, egyszerű zuglói lány volt, ösztönös szépség, akinek franciás eleganciája, kifinomult nőiessége mindenkit levett a lábáról.

Kisgyermekként már nyilvánvaló volt, hogy a színház lesz az ő útja. Pályafutását az Úttörő Színháznál kezdte, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. Ekkor kapta meg első filmes főszerepét, Bíró Annát játszotta a Rákóczi hadnagya című filmben, itt ismerte meg első férjét, a nála három évtizeddel idősebb Bán Frigyes filmrendezőt. Szenvedélyes szerelmükkel azonban nagyot vétettek a szocialista erkölcs ellen: Vass Évának nem csak a Pécsi Nemzeti Színházat kellett elhagynia, következő filmes munkájuk, a 2×2 néha 5 női főszerepét is elvették tőle. Tóth Panna tanársegéd szerepét Ferrari Violetta kapta meg, Bán Frigyest pedig Révész György váltotta a rendezői székben. Az addig felvett zenei anyagot viszont már nem változtatták meg, így Ferrari ma is Vass Éva hangján énekli a betétdalokat Vámosi János oldalán, hisz utóbbi kölcsönözte a férfi főszerepet alakító Zenthe Ferenc énekhangját.

Kőbe zárt életek: gaz növi be sok színészóriásunk nyughelyét | Magyar Hang

A színház később minden fájdalomért kárpótolta Vass Évát: pár évvel később a Madách Kamarában, a mai Örkény Színházban játszhatta el Anne Frankot, a napló színházi változatát az 1956-os világpremier után Ádám Ottó vitte színre Budapesten. Vass Évát megindító, drámai erejű játéka tette végérvényesen híressé. Anne Frank után kapta meg Cherubin szerepét a Figaro lakodalmában, itt ismerte meg Gábor Miklóst. Mindketten házasok voltak még, Gábor Miklós ekkor még Ruttkai Évával élt. Szerelmük lassan bontakozott ki, majdnem egy évtizeddel megismerkedésük után, 1972-ben házasodtak csak össze. A Madách Színház vezető színészei voltak mindketten, amikor úgy döntöttek, maguk mögött hagyják a fővárost, és Kecskeméten próbálják ki magukat. A jól ismert sémák helyett sokkal jobban vonzotta őket Ruszt József formabontó beavató színháza.

Vass Éva színházi pályafutása során a drámairodalom legemlékezetesebb női alakjait játszhatta el. Volt Miranda A viharban, Ophelia Gábor Miklós oldalán, Stella A vágy villamosában, de eljátszotta Catherine-t a Pillantás a hídról című drámában és a Nem félünk a farkastól mindkét női főszerepét is.

A filmezés is visszatért az életébe: „Például te, te, te. / Te jó volna, ha volnál, / és egy árva szót se szólnál” – énekelte pimaszul a Nem ér a nevem című filmben, ahol Tolnay Klárival, Psota Irénnel és Páger Antallal játszott együtt, de később feltűnt a Kár a benzinért, A gyilkos a házban van, a Hideg napok, a Hangyaboly című alkotásokban is.

Összeroppant, amikor Gábor Miklós 1998-ban meghalt. Hatvanöt évesen végleg visszavonult a színpadtól. Csendesen élt, férje irodalmi hagyatékát viszont nagy odaadással ápolta. Neki köszönhető, hogy Gábor Miklós írásai több kötetben is napvilágot láttak. „Minden évben el tudtam mondani valamit, valamit, amit a feleség, a társ, az Éva megfogalmazott róla. Gábor Miklósról, a páratlan színészről, a férjről, a társról, de most elakadt a szavam, a száz év letaglózott. Mint a saját nyolcvanöt évem” – Vass Éva az általa alapított Gábor Miklós-díj idei átadójára vetette papírra ezeket a gondolatokat.

Most már újra együtt lehetnek odafenn, és önfeledten ölelhetik magukhoz egymást Gábor Miklóssal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/20. számában jelent meg, 2019. május 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!