Vidnyánszkyék elárulták, hogyan szabdalják darabokra az SZFE-t

Vidnyánszkyék elárulták, hogyan szabdalják darabokra az SZFE-t

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat – közölte az intézmény pénteken.

Közleményük szerint az egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. A névadással tisztelegnek az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. A mozgókép kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz – írták.

A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 négyzetméter alapterületű épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél majdnem kétszer nagyobb, 4715 négyzetméteres oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgóképtechnológiai eszközökkel szerelik fel.

Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. „A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt” – közölték, hozzátéve, hogy Sinkovits Imre 1947-től volt az egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója.

Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt – írták a közleményben.

A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. „Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat” – közölte az egyetem.

Az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudnak biztosítani. Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd – zárul a közlemény.

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke már korábban utalt arra az Inforádiónak adott interjújában, hogy az oktatás február 1-jétől kezdődik az új helyszínen, ahol már elindult a felújítás. Egy decemberi kormányhatározat pedig az SZFE alapítványának vagyonkezelésébe adta a Budapest I. kerületében található épületet, amely korábban a Duna TV, azelőtt pedig a Nikex külkereskedelmi vállalat székháza volt. Az ATV Híradója szerint pedig úgy értesült, hogy az egyetem régi épületeit eladják.

Mint ismert az SZFE hallgatói – akik az olvasóink szavazatai alapján elnyerték a Magyar Hang ÉV Embere díját – az egyetem vezetésére kijelölt kuratórium, valamint a később kinevezett kancellár elleni tiltakozásul augusztus végén foglalták el az egyetem Vas utcai épületét – amelyet további épületek követtek –, és egészen addig tartották fenn a blokádot, amíg a járványhelyzet miatt ki nem ürítették azokat.

– Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a régi módon semmiképpen nem tud folytatódni az oktatás. Volt olyan kollégám, aki egy adminisztratív ügyet akart elintézni, de még a telefonszámot sem kapta meg az illetékes személyhez. Kaotikus és nagyon nehezen értelmezhető helyzet. Az egészet ráadásul felülírja és tovább bonyolítja, hogy mindeközben online zajlik az oktatás – fogalmazott a Magyar Hangnak a napokban adott interjújában Németh Gábor író, az SZFE tanára.

A héten újabb tanárok mondtak fel az SZFE-n, előbb Szász János filmrendező, majd Fullajtár Andrea színésznő intett búcsút az intézmények.

„Csak az osztályért maradtam. Megpróbáltam minden törvényes eszközzel tiltakozni egy törvénytelen folyamattal szemben. Továbbra is ehhez tartom magam. A jelenlegi vezetés már csak zárt ajtók mögött kommunikál, és abból is világosan látszik, mire készülnek. Az osztályom féléve megkérdőjelezhetetlen. Mindent dokumentáltam. Akár holnap viszem a papírokat bíróság elé! De ebben a rendszerben tovább nem tudok osztályfőnökként részt venni. A mai nappal felmondok az SZFE-n!” – írta Fullajtár Andrea, aki osztályvezető tanárként távozik az egyetemről.