A fenyegető világháború haszna

A fenyegető világháború haszna

Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Érted? Királyként minden helyzetből hasznot kell tudni húzni – oktatta huncut mosollyal (Nyakigláb) Eduárd angol király az együgyű fiát a Rettenthetetlen című filmben, amikor is az uralkodó azt fejtegette, ha a felkelő skótok megölnék a trónörökös francia feleségét, akkor a francia király seregével melléjük állna a skótok elleni harcban.

Miniszterelnökként mindig a politikai hasznot kell keresni, vallja Magyarország regnáló miniszterelnöke is. Válsághelyzetek idején különösen igaz ez a tétel. A migránsválság idején a Fidesz-kormány a muszlim invázió elleni védelmező erőként tűnt, az ellenzéket ellenben sikerült beszorítani a „migránssimogató” pozícióba, amit annál is inkább megtehetett, mert az ellenzéki pártok nagy része eleinte támadta a 2015-ben felállított kerítést. A Fidesz sikerrel tette a 2018-as választások fő témájává a bevándorlás kérdését, a győzelem nem is maradt el. A 2020–22 közötti covidjárványban számos nehézséggel volt kénytelen szembesülni a lakosság, ám a magas halálozási adatok, a védekezésben elkövetett hibák (az oltási program végrehajtása ez alól kivétel) nem hullottak vissza a kormánypártokra, ellenben az ellenzék „oltásellenessé” változott a kormányzati kommunikációban. Ezzel együtt a Fidesz jobbnak látta, ha a magyar lakosság minél gyorsabban elfelejti a járvány időszakát, és inkább a választási osztogatásra, a Mini Feri-s plakátokra és Márki-Zay Péter ügyetlen kommunikációjára figyel. A választási haszonlesés mindenesetre beérett, a Fidesz rekordszámú (valamivel több, mint hárommillió) szavazattal lett immáron sokadjára győztes. Az utóbbi hetek kormányzati kommunikációs hadjáratának egyik fő vonala a világháborús veszély.

• Mi a rendkívül egyszerű kormánypárti üzenet, és miért lehet hatásos?
• Mit tud nyújtani ezzel szemben az ellenzék?
• Milyen csapdát készített az ellenzéknek a Fidesz?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!