Dollárok a Fidesz szolgálatában

Dollárok a Fidesz szolgálatában

Márki-Zay Péter az ellenzéki vereség után 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Ha nem lenne a „guruló dollárok” ügye, akkor szinte ki kellene találni, annyira jól jött ez a Fidesz számára. Ismét nehezebb benzinhez jutni, az élelmiszerek ára éves szinten több mint 40 százalékkal ment föl, emelkednek a hitelkamatok, megindult immár a hivatalos statisztika szerint is a reálbércsökkenés, ám a magyar politikát – pontosabban a kormányoldalt – most éppen az a felfedezés izgatja, hogy jelentős összeghez jutott a választási kampány idején a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). Vezetője, Márki-Zay Péter beszélési kedvét nem törte meg a súlyos választási kudarc, így elmondta – először a Magyar Hang Gulyáságyú c. podcastjában, majd másutt is –, hogy 1,8 milliárd forintot sikerült összegyűjteni az Action for Democracy nevű amerikai szervezetnek köszönhetően (később már 3 milliárd forint felé emelkedett a summa). Három hónap telt el azóta, hogy a kormánymédia rárepült erre az közlésre, de az ügy nem akar elülni. Szinte nem telik el nap anélkül, hogy valamelyik kormánypárti influenszer, tévécsatorna, honlap, elemző ne beszélne elítélőleg arról, hogy az ellenzékhez pénz jutott a választási kampányban.

De akkor legyen szó a dolog lényegi részéről! Valóban baj-e, hogy az MMM külföldi pénzt is használt a kampány idején? Abban igaza van a kormányoldalnak, hogy Magyarország belpolitikáját kívülről befolyásolási kísérlet érte. Valójában azonban nincs olyan ország, amelyben eleve lehetséges volna kizárni a külföldi hatásokat, befolyásolási akciókat – erre jó példa a 2016-os amerikai elnökválasztás, amelynek során felvetődött az orosz beavatkozás és befolyásolás gyanúja. A beavatkozás mértéke eltérő lehet, ez függ az érintett ország erejétől, reagálási képességétől, belső politikai viszonyaitól. Mindenesetre a Fidesz eddig nem tudta bizonyítani, hogy Márki-Zayék törvénytelenül jártak volna el, utóbbiak határozottan és következetesen állítják, hogy a külföldi adományok nem érkeztek egyetlen párthoz sem. Márki-Zay arra is joggal hivatkozik, hogy az MMM nem párt, vagyis egyesületként külföldi pénzek fogadására joga volt.

• Miért nem hiteles a Fidesz felháborodása?
• Miért érkeznek nyugati pénzek Magyarországra?
• Miért lehet kedvező az országnak a külföldi támogatás?

A teljes cikket a
Magyar Hang december 2-án megjelent, 2022/49. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!