Magyarország megint kilóg a sorból

Magyarország megint kilóg a sorból

Az embercsempészek által szétvágott NATO-határkerítés (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Megkezdte munkáját az Európai Parlament. Először a kötelező ügyeket tudták le: felállt az új struktúra, hoztak egy állásfoglalást Ukrajnáról, kizárták a pozíciókból a szélsőjobbot, aztán elmentek nyaralni. Illetve mégsem: szünet előtt az egyik szakbizottság még áttekintette a legfontosabbnak tartott ügyet, mégpedig a menekült- és migrációügyet. Egyúttal feladták a leckét a magyar elnökségnek is, s várhatóan ki is fogják kérdezni a kormányt.

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) legelső témája az elnök és az alelnökök megválasztását követően a migrációs csomag áttekintése volt, Ylva Johansson belügyi biztossal. A komplex, tíz különálló jogszabály-együtteséből álló csomagot néhány hónapja fogadták el a tagállamok a szükséges minősített többséget lényegesen meghaladó szavazati aránnyal, de magyar ellenszavazattal. Ugyanakkor a jogszabályokat még nem alkalmazzák, azok csak fokozatosan lépnek életbe, a teljes csomag, vagyis annak minden eleme majd 2026 júliusától lesz érvényes. Addig azonban éppen a magyar elnökség számára lenne tennivaló, ám az orbáni elnökségi program prioritásai között csak az „illegális migráció” szerepel, ami ennek az egész halmaznak egy sokkal kisebb, de kétségkívül leglátványosabb és a legtöbbeket foglalkoztató, leginkább megosztó témája. A csomag célja az illegális migráció felszámolása, az ezt működtető csempészbandák üzleti modelljének megtörése és ezzel párhuzamosan a határvédelem megerősítése. Ylva Johansson biztos szerint az embercsempészhajókra, teherautókra most is rendszeresen lecsapnak a határőrizeti szervek, de a legfelsőbb szinteket ez nem érinti. „Fontos, hogy minden egyes nyomozással párhuzamosan legyen egy másik vizsgálat, amelyik a pénz útját tárja fel” – húzta alá.

• Pontosan mit is írnak elő a szabályok?
• Mi az, amit több ország már most is alkalmaz?
• Van-e kötelező kvóta?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 8-ig kapható 2024/31. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!