Ezúttal az oroszok vezetik félre az ukrán erőket?

Ezúttal az oroszok vezetik félre az ukrán erőket?

Civileket menekítenek ki Herszonból 2022. október 23-án (Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)

Szűk egy hét alatt 25 ezer civilt, köztük gyerekeket evakuáltak az oroszok Herszon megye nyugati oldaláról. Arra készülnek, hogy hamarosan megindul az ukrán ellentámadás Herszon város visszaszerzéséért. Az oroszok más jelét is adták annak, hogy nehéz a helyzet Herszonban: a nemrég kinevezett orosz tábornok, Szergej Szurovikin a múlt héten arról beszélt, nem kizárt, hogy nehéz döntéseket kell meghoznia Herszonban, a további lépések a kialakuló katonai és taktikai helyzettől függenek. Ám sokan arra gyanakszanak, hogy az oroszok valójában csapdát állítottak az ukránoknak, és a tervük az, hogy visszavonulás helyett súlyos csapást mérnek a támadó ukrán erőkre.

Az ukrajnai háborúban nem ez lenne az első megtévesztő hadművelet. A nyár folyamán az ukránok voltak azok, akik egymillió fővel megindított déli offenzíváról beszéltek, amelynek keretében visszaszereznék az oroszok által elfoglalt területeket. Az eredmény ismert: a fenyegetésre – az ukrán fegyveres erők néhány Herszon megyei települést vissza is foglaltak – az oroszok átcsoportosították az erőik egy részét délre, mire az ukránok szeptember elején keleten megindították a harkiv megyei offenzívájukat. A megfogyatkozott orosz hadseregnek menekülnie kellett ezekről a területekről.

• Csak megtévesztés Herszon városának kiürítése?
• Mi utal arra, hogy az oroszoknak eszükben sincs a visszavonulás?
• Mi a helyzet most Herszon településen?

A teljes cikket a Magyar Hang október 28-án megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!