Egy város keresi a parkolót

Egy város keresi a parkolót

Személyautók számára kialakított P+R parkoló tele járművekkel a Kelenföld vasútállomás aluljáró rendszerének őrmezői oldalánál (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Minden kampányidőszakban előkerül a téma, de nem enyhült jelentősen a P+R parkolók problémája az elmúlt évtizedekben: egyre több, már 300-400 ezer autó érkezik az agglomerációból Budapestre naponta, ezért a parkolók többnyire kora reggel megtelnek. A főváros, de gyakorlatilag a kormány is beismeri: a megoldás a városon kívül keresendő. 

Megtelt, de a legjobb esetben is lutri – ha az agglomerációból ingázó lakosokat kérdezzük, általában ezt mondják a P+R parkolókról. Sok esetben azokról is, amelyek az agglomerációban, vasútállomás környékén vannak. Szentendrén például egy átlagos reggelen tíz percet kell körözni annak, aki helyet akar találni a HÉV-állomás melletti parkolóban; a keresgélésre annyi idő elmegy, hogy sokan inkább beautóznak a városba. Akik a Duna másik oldaláról, Dunakeszi irányából érkeznek a fővárosba, azokról úgy tartják – halljuk az egyik autóstól –, hogy a „szerencsésebb irányban” laknak, mert ott legalább a vasútállomások mellé terveztek parkolókat.

Általában a közlekedési szakértők is hangsúlyozzák: a P+R parkolókat oda érdemes telepíteni, ahol kötöttpályás közlekedés van. Az országgyűlési és önkormányzati választási kampányokban időről időre tesznek ígéretet a politikai erők a helyzet rendezésére. A P+R parkolók problémája a mindenkori ígérethalmazban részletkérdésnek tűnhet, de szorosan kapcsolódik egy alapvető problémához, amelyről ritka módon megegyezés van a Fővárosi Közgyűlésben: csökkenteni kell Budapesten az autóforgalmat.

• Mi áll a főváros mobilitási tervében az autóforgalom csökkentéséről?
• Mennyi parkolója van Budapestnek a városon belül, és mennyi az agglomerációban?
• Hogy állunk ezzel a régiós versenyben?
• Mit intézett a főváros a parkolás ügyében az elmúlt 5 évben?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 6-ig kapható 2024/22. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: parkolás, főváros, P+R