Továbbra is a háztartásokkal fizetteti ki a kormány a hibás gazdaságpolitika árát

Továbbra is a háztartásokkal fizetteti ki a kormány a hibás gazdaságpolitika árát

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Miközben a sajtó és a közvélemény gyakran gumicsontokon rágódik, folytatódott a magyar gazdaság mélyrepülése. A második negyedévben az évek óta igen gyengén teljesítő magyar gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent az első három hónaphoz képest. Az eredmény annak ismeretében is meglepő, hogy tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százalékkal már visszaesett.

Mindez nem akadályozta meg Orbán Viktort, hogy jelentősen megemelje miniszterei fizetését: Lantos Csaba és Nagy Márton fizetése 27 százalékkal, 6,3 millió forint fölé nőtt. A többieknek be kellett érniük szerényebb, 14 százalékos emeléssel, de azért nekik is utalnak havonta 3,5 millió forintot. A kormányfő magáról sem feledkezett meg, havi apanázsa júliustól meghaladja a 6,5 millió forintot. Eközben az állami tulajdonú vállalatok számára ötszázalékos költségcsökkentést írt elő, elsősorban a bérköltség visszavágásával.

• Vajon a magyar gazdaság teljesítménye indokolja-e a miniszteri fizetések óriási emelését?
• 
Hogyan próbálja betömni a költségvetésen tátongó lyukakat a kormány?
• 
Mi magyarázza az ipar drasztikus visszaesését?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!