Félig sem vicc: „Kutyapárt menni Európa!”?

Félig sem vicc: „Kutyapárt menni Európa!”?

Kutyaméter a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2024. június 1-jei rendezvényén, az ingyen sör ígéretével (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Két mandátummal lennék elégedett – felelte kérdésünkre Törley Katalin, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) EP-listájának második helyén álló pedagógus a párt szombati kampányrendezvényén. Ha csak egyet szereznének, csalódásként élné meg. – Nagyon fontos, hogy egy tanár jusson ki az Európai Parlamentbe, hogy a magyar pedagógusok, diákok ügyét továbbvihessem ezen a politikai színtéren is – mondta Törley, aki civilként, a Tanítanék mozgalom arcaként került az MKKP listájának második helyére. A párt szombati gyűlésének ő volt az egyik főszereplője, ahol életnagyságú Deutsch Tamás-figurával és Kutya pártos iránytűvel is lehetett fotózkodni (Le Marietta listavezető televíziós vitán vett részt).

Azt, hogy a Kétfarkúak kilépnének a politikai szubkultúrából, nem csupán a civil jelöltek listára emelésével kívánta demonstrálni. „Kutyapárt menni Európa! De most komolyan.” – írták némi iróniával a bejelentéskor. Választásuk tudatos stratégiáról árulkodik. Felismerték, hogy a nyilvánosságban ismert két-három arcuk ennyi színpadra kevés – elvégre helyhatósági és az EP-választásokat is tartanak –, az önkormányzatok működésébe is hangsúlyosabban kapcsolódnának be. Törley bizakodó szavait magyarázhatta, hogy amikor elfogadták az EP-listát, akár két mandátum megszerzése sem lett volna óriási meglepetés, a közhangulat azonban időközben némiképp változott. Az Átlátszó korábbi újságírója, urbanista (városrendező) Le Marietta és a Taníték Mozgalom arcaként megismert, a polgári engedetlensége miatt elbocsátott Törley Katalin pedagógus csatlakozása vitathatatlanul a viccpárt skatulyájából való kilépés felé tett határozott lépések. Ez rejt kockázatok magában – Le Marietta a Partizán Youtube-csatorna vitáján haloványabbnak tűnt –; a humorista Tóth Imre (Bruti) „köztévés” fellépése emlékezetesebbnek bizonyult.

• Milyennek értékelte a politikai elemző Le Marietta jelölését és vitaszereplését?
• Milyen következménnyel járhatott, hogy Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke távol tartotta magát az EP-kampánytól?
• Mivel tudott híreket generálni magáról az MKKP?
• Milyennek látta az elemző a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kampányát?
• Mi lehetne a kedvező részvételi adat a párt számára?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!