Kórház válság idején: az utcát fűtjük

Kórház válság idején: az utcát fűtjük

Folyosói váró a Szent János Kórház egyik épületében (Forrás: Olvasónk)

Az ötödik Orbán-kormány első intézkedéseként bevezetett beruházási stop miatt esély sincs rá, hogy a több mint százéves Szent János Kórház épületei jelentősebb felújításon essenek át. Az intézményben az energiaválság jelenti a legkisebb problémát.

A Szent János Kórházban 2022. novemberében nyoma sincs az „elhibázott brüsszeli szankciók” miatti energiakrízisnek: éppúgy, mint tavaly, illetve az elmúlt évtizedekben mindig, a hideg őszi idő beköszöntével a radiátorok forrók, az ablakok, bejárati ajtók pedig sok helyen tárva-nyitva.

A százéves fűtési rendszerekben a hőfok nemcsak központilag szabályozhatatlan, de a régi fűtőtesteket sem lehet letekerni – a csapokat annak rendje és módja szerint a korábbi mázolások során gondosan lefestették, így akkor is mozdíthatatlanok lennének, ha maradt volna rajtuk markolat. A földszinten néha még fáznak, amikor az emeleti kórtermekben már izzadnak a páciensek és a személyzet. Friss levegőről és elviselhető hőmérsékletről pedig csak az ablakok nyitásával, így tehát az utca fűtésével lehet gondoskodni.

• Várható-e belátható időn belül, hogy elindul az intézmény átfogó rehabilitációja?
• Miről szóltak a kormányzati ígéretek 2018-ban és mi valósult meg a kormányciklus végéig?
• Az elmúlt években milyen egyéb fejlesztések történtek, milyen forrásból?

A teljes cikket a Magyar Hang november 18-án megjelent, 2022/47. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!