Egymásnak mutogatják a szinte múmiává aszalódott kukoricacsöveket a termelők

Egymásnak mutogatják a szinte múmiává aszalódott kukoricacsöveket a termelők

Elszáradt kukorica az Alföldön 2022 augusztusában (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Egymásnak mutogatják a néhol szinte múmiává aszalódott kukoricacsövek fotóit közösségi oldalaikon a termelők. A kukorica melegigényes növény, de a tartós aszályt nem bírja, és az idei hőhullámok nagy károkat okoznak benne. Hogy mekkorát, az függ a csapadéktól, annak térbeli eloszlásától, a talajszerkezettől, a helyi viszonyoktól. – Nálunk is egyenetlen volt a csapadék megoszlása, a termés nagyja elszáradt. Sajnos a helyi adottságok nem teszik lehetővé az öntözést, mert nincs a közelben folyó, víztározó, ahonnan vételezni lehetne vizet. Így is hektáronként 7–8 tonnás termésátlagra számítok – mondta lapunknak egy Tolna megyei gazda, aki 100 hektáron termel kukoricát. A betakarítást valószínűleg szeptember végétől kezdi el, szárazon, morzsolva, nem silózva. Így legalább megspórolja a szárítás költségeit, a termény tárolása ugyanis csak 14 százalék alatti nedvességtartalommal számít biztonságosnak, az ennél nedvesebb kukorica a tárolás során tönkremehet, penészedhet. Most azon töri a fejét, a jövőben milyen, nagyobb biztonságot adó növényre álljon át: sokan a jövő gabonájaként emlegetik az Afrikából származó cirokot, de erről még keveset tud.

Hasonló dilemmákkal szembesül a környék másik termelője, aki 300 hektáron gazdálkodik, de ebből már csak 25 hektáron vetett kukoricát. Ugyancsak 7 tonnás átlagra számít, szerinte az Alföld gyengébb minőségű, szikes, homokosabb területein még ennél is sokkal rosszabb a helyzet. Mostanában ő is óvatosabb, ezért nagyobb területen vetett napraforgót, amely jobban bírja az időjárási szélsőségeket. De jövőre legalább 90 hektáron újra kukoricát kell termelnie, mert ugyanazon a területen önmaga után nem termeszthető a napraforgó. Ami pedig a cirokot illeti, a megyében még senki sem ismeri igazán a termesztés technológiáját vagy azt, hogy mennyire aszálytűrő: hiányolják ez ügyben a megfelelő tájékoztatást.

• Egyáltalán mennyi kukoricát termelünk most és szorul-e az ország behozatalra?
• Mit lehet tenni, hogy továbbra is tudjanak termelni a gazdák?
• Mi az a cirok és kiválthatja-e?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 22-ig kapható 2024/33. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!