Nem készül katasztrófára a Momentum

Nem készül katasztrófára a Momentum

Donáth Anna a kampányban (Forrás: Donáth Anna/Facebook)

Hajszálon múlhat, hogy a Momentum bejut-e az Európai Parlamentbe, ha csak nem születik meglepetés a közvélemény-kutatásokhoz képest: másfél héttel a választás előtt a Medián 5 százalékos támogatottságot mért a pártnak. A Momentum a közösségi médiában szinte azonnal hirdette ezt az eredményt, vagyis: a legfrissebb felmérés alapján bejutnának az EP-be. Nem véletlen, hogy ezt kezdték hangsúlyozni, ugyanis a korábbi felmérésekben ennél gyengébb eredmények is születtek, és a szavazóik ilyen hírek hallatán elbizonytalanodhatnak. Attól tarthatnak, hogy a párt mégsem jut be az EP-be, és a rá adott ellenzéki szavazatok elvesznek.

Az elemzői közmegegyezés és a felmérések szerint a Momentum szenvedheti el az egyik legnagyobb veszteséget Magyar Péter felbukkanása okán: februárban, a kegyelmi botrány után úgy tűnt, nem kell aggódniuk meglévő 2 mandátumuk miatt. Az ügy kirobbanása után közvetlenül az ellenzéki pártok közül talán a Momentum tűzte zászlajára leghatározottabban a kegyelmi botrányt, és bár Novák Katalin lemondásával ez a lendület alábbhagyott, a párt próbálta felszínen tartani a témát, még Magyar Péter berobbanása után is. 

• Miben volt egyedi a Momentum kampánya?
• Miben bíznak a Momentumos politikusok?
• Összeomlana-e a párt, ha nem jutnak be az Európai Parlamentbe?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!