Nem veszélyes

Nem veszélyes

A terézvárosi Airbnb-szavazásról szóló tájékoztató kiadvány (Fotó: Soproni Tamás)

Jól ismerem az Airbnb-t. Kétfelől is, egyrészt lelkes felhasználóként, mert jöttünkben-mentünkben jó néhányszor választottunk efféle szállást, másrészt – úgymond – elszenvedőként, mivel itt, ahol a belvárosban élek, több lakás is fut az applikációban. Az előbbiről csupa kedvezőt tudok elmondani, mindig minden rendben volt, zökkenőmentesen működött a rendszer, soha nem csalódtunk, rendre azt kaptuk, amiket a fotók és a leírás ígért, a fizetéssel sem volt gond, szóval pipa. Utóbbinál már nem ilyen egyértelmű a helyzet, mert a leginkább külhonból érkező turistákkal alapjáraton nincs gond, ám elegendő negyedévente egyetlen leány-/legénybúcsús társaságot kifogni, hogy mindörökre odavesszen a pozitív megítélés. Illetve egyszer lakott a szomszédban valami egzotikus, keleti országból jött üzletember, aki a kellemes késő tavaszi időjárásra való tekintettel 0–24-ben az erkélyről intézte a telefonos ügyeit, s mert igencsak elfoglalt, mellette kifejezetten hangos volt, másfél hétre totálisan szétbarmolta a lakóközösség szorgos, szürke hétköznapjait. De a menetrend szerint kora hajnalban érkező, induló vendégek közös udvar apró műköves sétányán végighúzkodott bőröndjeinek zakatolására felriadni sem a belvárosi lét bakancslistás összetevője

Megértem hát Terézváros polgárait, hogy az Airbnb, másként a rövid távú szálláskiadás tiltása mellett tették le a voksukat, miszerint: „2026. január 1-jétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, amelyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon.” Aki járt arrafelé mostanság, láthatta, hogy meglehetőst elszabadultak a pacik, s akad olyan társasház is, ahol az ingatlanok fele már nem a tulajdonosok otthonaként funkcionál. Márpedig a nagy számok törvénye szigorú regula: több Airbnb, több leány-, legénybúcsút, szabad levegőt kedvelő elfoglalt bizniszment, gurulós bőröndöt, következésként kevesebb csöndes, nyugalmas időszakot jelent. Hogy mindez miként hat majd a VI. kerület idegenforgalommal erőst megtámogatott gazdálkodására, a lakásárakra, az albérletek keresletére, kínálatára, azt sokan sokféleképpen prognosztizálták, ám mindez csupán spekuláció, hisz nem tudhatjuk, hogy reagálnak majd a lakáskiadók, netalán okosba kádárista kiskapuzással, vagy gyorsan és drasztikusan, s hoppon maradva rázúdítják tulajdonaikat az ingatlanpiacra. Ez a szezon már úgyis lecsengett, jövőre okosabbak leszünk. Ámde.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!