Nincs mentség

Nincs mentség

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Európa legyengült ellenálló képességét kikezdte a keletről behurcolt fertőzés. Az osztrák újfasiszták és a szélső-populista cseh agrármilliárdos Orbán Viktor markába csaptak. A tengerparti országok radikálisai pedig jobban félnek a bevándorlóktól, mint az oroszoktól, ezért összebútorozkodnak a közép-kelet-európai kollégákkal. Tulajdonképpen csak követik a Kreml ötödik hadoszlopaként működő egykori nyugati kommunista pártok példáját. Putyin legjobb európai tanítványa kiszabadult abból a politikai karanténból, amelybe az orosz és kínai imperializmus céljainak leplezetlen szolgálatáért került. Ami a bécsi találkozón deklarált célokat illeti, az csupa szemenszedett hazugság. Hogy az orbáni szuverenitásvédelem mit jelent, már tudjuk: a szabad sajtó megfélemlítését, ellenfelei üldözését. Ha véd valamit, az Moszkva politikai, Peking gazdasági érdeke. Állítólagos békepolitikájuk Ukrajnát kiszolgáltatná az orosz terjeszkedésnek, Európát védtelenné teszi. A bevándorlás megfékezése népszerű ígéret, de nem hangzik hitelesen a magyar miniszterelnök szájából, aki ázsiai vendégmunkások tömegét telepíti hazánkba. Az egyetlen, amit a szerveződő új jobboldal vezéreinek elhihetünk, az az európai Green Deal környezetvédelmi céljai ellen intézett frontális támadás – ne legyenek kétségeink, nem a farmerek védelmében, hanem a multik és az ipari mezőgazdaság érdekei szerint.

A szélsőségek erősödése világjelenség, a parlamentáris rendszer végét jelzi. A rajtuk fityegő elavult márkajelzés, hogy éppen jobb- vagy baloldaliak, úgyszólván lényegtelen. A képviseleti demokrácia halott, mert nincs kit képviselni. A politikai döntések többé nem stabil, céljaikat artikulálni képes társadalmi csoportok képviselőinek nyilvános vetélkedéséből születnek. Az ipari tömegtársadalmak népe nem „nép” a szó eredeti értelmében, nem létrehozója, csupán fogyasztója a felkínált szolgáltatásoknak, köztük a politikának is. Akarata a médiapiacon uralkodó erőviszonyokat képezi le. A parlamenti pártok szerepét átvette a tudatipar, amely politikai alternatívák helyett a tömegindulatok felcsigázására alkalmas ügyeket tűz napirendre.

Erről is olvashat a cikkben:
• Miért ostobaság, hogy a politikában nincs szükség elvekre?
• Hogy válhatnánk lakosságól ismét nemzetté?
• Miért próbál Orbán kockázatos külpolitikai kalandokba menekülni?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!