Tisztújítást tartott az LMP, Schmuck Erzsébet elhagyja a pártot

Tisztújítást tartott az LMP, Schmuck Erzsébet elhagyja a pártot

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter (Forrás: Ungár Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljeskörű tisztújítást tartott az LMP - Magyarország Zöld Pártja szombaton Budapesten, melyen a párt megválasztotta új Országos Elnökségét. Az LMP lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Szabó-Kellner Katalin és Ungár Péter társelnökök mellett titkárnak Vida Attilát, elnökségi tagoknak Baloghné Bartus Viktóriát, Hohn Krisztinát, Kanász-Nagy Mátét és Tóth Áront választották a küldöttek. Az elnökség mandátuma 2 évre szól, így a 2026-os országgyűlési választásokra való felkészülést és a 2026-os kampányt is a most megválasztott elnökség fogja levezényelni.

A tisztújítás előtt néhány nappal Ungár Péter – aki egyedüli jelöltként indult el a férfi társelnöki posztért – lapunknak arról beszélt, hogy sok dologban kell önvizsgálatot tartania a pártnak, és személyesen neki is, ám ezeket először a párt belső fórumain fogja megtenni. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP hogyan képzeli a folytatást, a tisztújítást követően ígért választ. Ungár Pétert még 2022-ben választották formálisan a párt élére, de már ezt megelőzően is jelentős hatást gyakorolt az LMP politikájára.

Schmuck Erzsébet, az LMP korábbi társelnöke úgy látja, hogy a párt nem jó irányba tart, ezért a Facebookon bejelentette, hogy 15 év után elhagyja azt. Posztjában kemény kritikát fogalmazott meg az LMP vezetése, különösen Ungár Péterrel szemben. Mint írja: „Ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az Ő pártja, Ungár párt!”

„A mai kongresszus egyik meghirdetett napirendi pontja szégyent hozott az LMP- Magyarország Zöld Pártja nevére. Az előterjesztés szerint az LMP kilép az Európai Zöld Pártok szövetségéből. És ezt a kezdeményezést minden tiltakozásom ellenére az országos elnökség megszavazta. Akkor vajon hová fog tartozni az LMP, melyik pártcsaládhoz? Nem tudom a választ, de majd Ungár Péter előbb vagy utóbb megadja.” – tette hozzá.

Az LMP az idei június 9-ei EP-választáson elképesztően gyenge eredményt ért el: mindössze 0,87 százalékot kaptak, ami kevesebb mint 40 ezer szavazatot jelent. Így alulmúlták a 2019-es EP-eredményüket is, amikor is 2,18 százalékot értek el. Az LMP-nek a fővárosban sem sikerült áttörést elérnie, mindössze hárman kerültek be a Vitézyvel közös listájukról a közgyűlésbe.

Az LMP súlyos választási kudarcát Keresztes László Lóránt, a párt volt társelnöke így értékelte a Magyar Hangnak: kimondható, hogy a párt térdre rogyott. „Sokszor azt éreztem, hogy Ungár Péter mintha egy játékszernek tekintené az LMP-t, miközben maga sem tudja, merre van az előre” – fogalmazott.