Ismét elindul az LMP társelnökségéért Ungár Péter

Ismét elindul az LMP társelnökségéért Ungár Péter

Ungár Péter, az LMP társelnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztújító kongresszust tart szombaton az LMP, a férfi társelnöki posztért ismét elindul, méghozzá egyedüli jelöltként Ungár Péter – tudta meg a Magyar Hang. A politikus lapunk megkeresésére megerősítette újrázási szándékát. Mint mondta, sok dologban kell önvizsgálatot tartania a pártnak, és személyesen neki is, ám ezeket először a párt belső fórumain fogja megtenni. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP hogyan képzeli a folytatást, a tisztújítást követően ígért választ. Ungár Pétert még 2022-ben választották formálisan a párt élére, de már ezt megelőzően is jelentős hatást gyakorolt az LMP politikájára.

A női társelnöki posztot eddig Schmuck Erzsébet töltötte be, de ő most nem pályázik, információik szerint a tisztségért Szabó-Kellner Katalin, az LMP önkormányzati képviselője jelentkezett információink szerint. 

Az LMP az idei június 9-ei EP-választáson elképesztően gyenge eredményt ért el: mindössze 0,87 százalékot kaptak, ami kevesebb mint 40 ezer szavazatot jelent. Így alulmúlták a 2019-es EP-eredményüket is, amikor is 2,18 százalékot értek el (ez akkor kevesebb mint 75 ezer 500 szavazat volt).  Ugyan a párt támogatásával indult Vitézy Dávid a főpolgármesterségért és még a fideszes Szentkirályi Alexandra is visszalépett a javára, hosszas hercehurca és a szavazatok újraszámolása után egyértelművé vált, hogy a politikus alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben – még ha csak pár száz szavazattal is. Az LMP-nek a fővárosban sem sikerült áttörést elérnie, mindössze hárman kerültek be a Vitézyvel közös listájukról, ami nem volt független a Magyar Péter-féle Tisza megjelenésétől, a politikus népszerűsége ugyanis tíz képviselőt juttatott a közgyűlésbe.

Az LMP súlyos választási kudarcát Keresztes László Lóránt, a párt volt társelnöke úgy értékelte a Magyar Hangnak: kimondható, hogy a párt térdre rogyott. – Sokszor azt éreztem, hogy Ungár Péter mintha egy játékszernek tekintené az LMP-t, miközben maga sem tudja, merre van az előre. Múlt év júliusában ezért ki is léptem a párt elnökségéből, nem tudtam azonosulni a vezetőség által kijelölt iránnyal – mondta lapunknak adott interjújában.