Rajnai Gergely: Azt keresik a választók, aki leválthatja Orbánt

Rajnai Gergely: Azt keresik a választók, aki leválthatja Orbánt

Rajnai Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Minden bizonnyal a Fidesznek lesz a legtöbb mandátuma az európai parlamenti választáson, de ha jelentősebben meggyengül a kormánypárt, akkor kialakulhat a választókban az az érzet, hogy a hatalom legyőzhető – és ha ez kialakul, nehéz megállítani a szavazók elszivárgását – mondta Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a Magyar Hangnak adott interjújában.

Rajnai Gergely szerint az ellenzéki választókat jelenleg nem érdekli az ideológia, az európai parlamenti választáson is azt a politikai erőt keresik, aki leválthatja Orbán Viktort. Magyar Péter pedig szerinte Berlusconi szeretne lenni, de meg kell küzdenie azzal, hogy rövidesen elveszíti az újdonság varázsát. A Fidesznek pedig akár mozgósítási problémái is lehetnek. Olyan ügyet tettek a választás tétjévé, amely mögött társadalmi konszenzus van – nem véletlen, hogy az ellenzék sem szereti a háború kérdését tematizálni – mondja. Rajnai Gergely szerint viszont kérdés, hogy ez ma mennyire motiválja az embereket. – Az európai parlamenti és az önkormányzati választásra a választók eleve kevésbé szeretnek elmenni. Ezt fokozhatja a kegyelmi botrány is: a szexuális jellegű botrányok általában azt váltják ki a választókból, hogy mocskosnak látják a politikát, és távol maradnak a voksolástól – mondta a Magyar Hangnak az elemző.

Az interjúból kiderül:
• Miért nem fontos a választóknak az ideológia?

• Mennyire tudtak alkalmazkodni a pártok kampányai a megváltozott belpolitikai helyzethez?
• Lépéskényszerbe kerülhet-e a Fidesz?
• Milyen forgatókönyvek állnak Magyar Péter előtt a választás után?
• Először tartanak egy időben önkormányzati és európai parlamenti választást, hogyan hat egymásra ez a két voksolás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!