Több pénz kellene Szolnoknak

Több pénz kellene Szolnoknak

Szalay Ferenc polgármester és Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a felújított Szolnoki Művésztelep átadásán 2020. október 17-én (Fotó: MTI/Mészáros János)

Polgárvárossá válást ígért a miniszterelnök Szolnoknak 2015-ben a Modern városok program fejlesztési elemeit ismertető, Szalay Ferenc polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. A kormányfő akkor úgy fogalmazott, ha a szocializmus alatt nem kulákosítanak, és nem veszik el a földet a helyiektől, akkor a megyeszékhely úgy nézhetne ki, mint Ausztria bármely városa.

A fejlesztések egy része régóta terítéken lévő, állami beruházás volt – akad, amelynek már az előkészítése is folyt. Ilyen volt az ország legbalesetveszélyesebb útjának számító 4-es főút négysávosra bővítése a főváros és Szolnok között. A város nyugati kapujáig végül tavaly ért el az autóútnak megfelelő gyorsforgalmi út, ez kétéves csúszást jelent az Orbán Viktor kormányfő által megjelölt 2018-as céldátumhoz képest.

Eddig összesen 13,7 milliárd forint kormányzati forrást kapott az önkormányzat a Modern városok program beruházásainak megvalósítására. A bejelentett fejlesztésekhez azonban még további forrásokra lehet szükség – az évtizedek alatt felszedett hátrányok leküzdéséhez pedig még többre.

Mik voltak az ígéretek és mi valósult meg eddig?