Viktor engedélyt kért Anikótól

Viktor engedélyt kért Anikótól

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök (j) a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rosszindulat, oda nem figyelés szükségeltetik annak megállapításához, miszerint a Fidesz XXIX. kongresszusán semmi különös nem történt. Akadtak olyan rosszmájú ellenzékiek, akik az MSZMP kongresszusaival vontak párhuzamot: ott is, itt is százszázalékos többséggel választották meg a legfőbb vezetőt.

Ezek a kritikusok figyelmen kívül hagyták, hogy Kádár János elvtárs nem beszélt az MSZMP kongresszusain a feleségéhez fűződő kapcsolatáról, Orbán Viktor ellenben igen. Pártelnökké való, elsöprő erejű, 1061 szavazattal történt megválasztása után a miniszterelnök szó szerint a következőket fogalmazta meg: „Azt akarom mondani, hogy ha családos ember vagy, nem dönthetsz egyedül, mert a társadnak, ha nem is áll a rivaldafényben, éppoly nehéz, mint neked, de az is lehet, hogy nehezebb. Azért fogadhattam el a Ti megtisztelő bizalmatokat, mert tőle, a feleségemtől megkaptam, megszereztem az engedélyt. Ezért rögtön utánatok neki is köszönetet kell mondanom. Több mint 35 éve csinálom, mindig velem voltál, akkor is, amikor nem érdemeltem meg. Köszönöm! Köszönöm, Ani!”

Ugye, hogy nem hangzottak el ilyen mondatok a kommunista pártállam kongresszusain a szocialista törvényességről, népgazdasági tervünk teljesítéséről, a szocialista-ellenes, ellenforradalmi erők elleni harc fokozásáról szóló beszédekben? Kissé meg is lepte a külső megfigyelőt az Orbán mondataiban megbúvó őszinteség, hiszen ilyen bűnbánó szavakkal is fordult a feleségéhez: „mindig velem voltál, akkor is, amikor nem érdemeltem meg”. Rögtön eszembe jutottak a Zámbó Jimmy által énekelt sorok, az Egyszer megjavulok én c. dalból: „De addig, ne bánts a kóbor szívemért / Ne bánts a szabad lelkemért / Ne bánts, mert visszatérek én / Hová is futhatnék?”. Persze ilyen hosszú párkapcsolatban minden további nélkül lehetnek hullámvölgyek, de hogy az erre való utalást miért kellett a frissen megválasztott pártelnöknek nem pusztán az övéi, de ország-világ előtt is elmondani…? Mert így emberibbnek, őszintébbnek, végső soron szimpatikusabbnak fog hatni a miniszterelnök?

Erről is olvashat a cikkben:
• „Ez a tisztújítás alkalmas lehetett volna arra, hogy a kormánypárt egyértelműen visszavegye a kommunikációs kezdeményezést az ellenzéktől”.
• Ha Lévai Anikó nem adott volna engedélyt, akkor másnaptól nem Orbán Viktor a Fidesz és az ország vezetője?

A teljes cikket a Magyar Hang november 19-én megjelent 2021/47. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.