A Telex alapító-tulajdonosa szerint jövőre piacvezetők lehetnek

A Telex alapító-tulajdonosa szerint jövőre piacvezetők lehetnek

A Telex stábja az induláskor (Fotó: Telex.hu/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arra elegendő pénz jött össze, hogy biztonságosan el tudjanak indulni és ne azon kelljen görcsölniük, hogy a következő hónapban tudnak-e fizetéseket adni, vagy irodabérletet fizetni – mondta a Media1-nek a Telex.hu hírportált működtető Van Másik Kft. ügyvezető-tulajdonosa. „2021 januárig jók vagyunk” – közölte Kárpáti Márton. Szerinte az első, pénteki látogatottsági statisztikák nagyon biztatóak. A napi elérést illetően rövid időn belül napi 500-600 ezres olvasótáborral számolnak, és – tette hozzá optimistán az ügyvezető – „ha az előfizetéses dolgot nem kalkuláljuk bele, hanem enélkül fejlődne organikusan az oldal, akkor jövő év folyamára piacvezetővé válhat”.

A lap indulását egyébként 34 ezren támogatták; hogy pontosan mennyi jött össze ebből, egyelőre nem tudni, a teljes összegről október közepe tájékán adnak részletes tájékoztatást, mivel akkora tudják majd ezt összesíteni.

A tartalmakat egyelőre nem tették fizetőkapu (paywall) mögé, mivel még nem kezdték el az erre szolgáló fejlesztést. Ennek kapcsán a A hirdetésekkel kapcsolatban egyébként Kárpáti arról beszélt, természetesen lesznek hirdetőik, és már van olyan hirdetőpartner, aki rögtön az induláskor meg akart jelenni, és már a tömeges felmondáskor bejelentkezett, hogy szeretne hirdetni, ha indítanak egy új felületet.

A portált Kárpáti testvérének cége, részben pedig volt indexes fejlesztők készítették. A Telexet működtető rendszer saját fejlesztésű, nem a gyakran használt és népszerű Word Press-alapú vagy egyéb vásárolt formátum – árulta el az alapító-tulajdonos. Mint mondta, a szerkesztőségi ügyelet az első naptól úgy működik, ahogy terveik szerint hosszú távon is működtetni szeretnék, tehát már most is teljes értékű ügyeletben dolgoznak: „van egy erős newsroom, amely lényegében éjjel-nappal kezeli a hír alapú dolgokat, a többi újságíró pedig cikkeken és sztorikon fog dolgozni.”

Az Index eddigi működési gyakorlatával ellentétben ugyanakkor önálló rovatok nem alakítottak ki az új hírportálnál. „Alapvetően az Indexnél úgy láttuk, hogy nem érdekli az embereket az, hogy az adott cikk melyik rovatban van, hanem az, hogy az adott írás jó cikk-e vagy sem. Ezért ezzel némileg szakítottunk, de azt is fontosnak tartjuk, hogy ha valaki belföldi hírekre kíváncsi, vagy csak a sport érdekli, akkor ezt le tudja szűrni magának” – indokolta döntésüket Kárpáti. Az írásokat legfrissebb és legfontosabb gyűjtőoldalak alatt is el lehet érni, míg a kedvencek menüpont alá azok a sok munkával előállított vagy kiemelkedő prémium tartalmak kerülnek, amelyekre különösen is büszkék, és amely túlmutatnak egy szimpla híranyagon.

A Telex alapító-tulajdonosa megerősítette, hogy a cseh adományozótól, az egyik leggazdagabb cseh üzletembertől, Zdeněk Bakalától a korábban felajánlott kétszázezer eurónyi (72,5 millió forintnyi) összeget még nem kapták meg. Arra, hogy ez eddig miért nem történt még meg, Kárpáti úgy válaszolt, most az első számú feladatuk az volt, hogy el tudjon indulni az oldal. „Hogy a támogatást megkapjuk, jogi és pénzügyi dolgokat kell tisztázni, amit az alapítvány képviselői és a mi embereink egyeztetnek. Folyamatosak az egyeztetések, de még nem tartunk ott, hogy ezek részleteiről megállapodás is született volna” – mondta.

A tervek szerint a mintegy 70 fővel indult szerkesztőség kínálatát szeretnék vendégtartalmakkal is szinesíteni, azaz várható, hogy az Indexhez hasonlóan külsős blokkok is lesznek majd a Telex oldalán.