Elindult a Telex, a távozó indexesek új lapja

Elindult a Telex, a távozó indexesek új lapja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz cikkel és több mint hatvanfős kezdőcsapattal elindult a Telex.hu 2020. október 2-án  – adta hírül az új online hírportált alapító stáb pénteken. Az újság alapítói és munkatársai az Index.hu Zrt.-nél július végén felmondott újságírók. Az elmúlt szűk egy hónapban a Facebookon jelentették meg anyagaikat, és készültek az új online lap beindítására, amely ígéretük szerint sokszínű, pártatlan és szórakoztató tartalmakat kínál majd.

Szeptember 4-én indult a Telex támogatói kampánya, ekkor fordult Munk Veronika, a lap főszerkesztője a leendő olvasókhoz, és kérte támogatásukat a lapalapításhoz. Azóta a Telex-alapítók elmondása szerint több mint 34 ezer ember adott pénzt az indulásra. Az alapítók kiemelték: ekkora szerkesztőséggel Magyarországon még soha senki nem indított újságot a nulláról, pusztán olvasói támogatásokból.

A Telex támogatóinak eddigi adományaiból – az alapítók szerint – az újság több hónapnyi működése biztosított, a befolyó összegről és annak gazdaságos felhasználásáról a lapindítással kapcsolatos pénzgyűjtő kampány lezárásakor, október második felében részletesen beszámolnak ígérték közleményükben.

„Mivel a Telex újságírói július végén mondtak fel előző munkahelyükön, nagyon rövid idejük volt az új lap elindítására. A Telex épp ezért most tesztüzemben indul el, a telexesek pedig várják az olvasók visszajelzéseit, és folyamatosan frissülnek majd különféle fejlesztések az oldalon. Az elmúlt szűk egy hónapban a Telex csapata nemcsak az újság beindításán dolgozott, de a Facebookon több mint ötven saját anyagot jelentettek meg. Bár eddig nem volt újságjuk, mégis több olyan exkluzív sztorit és anyagot közöltek, amelyet a Telexnél olvashattak először az emberek. Ilyen volt például a nemzeti konzultációs honlapot meghekkelő Nerbot története, a börtönkártérítések ügye, vagy az, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait.”  – áll a Telex-alapítók közleményében.

Pár nappal ezelőtt Kárpáti Márton, a portál alapító tulajdonosa egy beszélgetésen vázolta a Telex indulásának fő irányait: eleinte minden cikk ingyenesen elérhető lesz. Az még nem dőlt el, hogy mely tartalmak kerülnek a későbbiekben paywall mögé – vagyis melyik lesz fizetős –, de maga a paywall még el sem készült, ezért nem is lett volna opció azzal indulni.

Szeptember közepén egyébként Kárpáti Márton még arról beszélt, hogy akár 50 fővel is elindulhatnak, nem sokkal később azonban kiderült, hogy az egyik leggazdagabb cseh üzletember, Zdeněk Bakala kétszázezer eurónyi (72,5 millió forintnyi) összeggel segítené a portál elrajtolását. Ennek ismeretében a szerkesztőség méretét is átszabták a telexesek.

A Telex kezdőnevei közt nem szerepel Dull Szabolcs korábbi Index-főszerkesztő, akinek kirúgása miatt álltak fel az Indexnél az újságírók, de ennek szinte biztosan az az oka, hogy Dullt féléves versenytilalmi szerződés köti, csak ennek lejárta után helyezkedhet el másik lapnál.

„A Telex korrekt lesz, kritikus és kíváncsi, lesz szó nálunk politikáról, gazdaságról, sportról, tudományról, szórakoztató sztorikról, technológiáról, kulturális eseményekről, gasztronómiáról szöveges, videós és grafikai műfajokban. És ez csak a kezdet, később mind a tematikát, mind a formátumokat folyamatosan fejlesztjük” – mondta Munk Veronika, a Telex főszerkesztője, aki korábban az Index főszerkesztő-helyettese volt.


„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.