Orbán Viktor megszervezte minden idők legnagyobb Békemenetét

Orbán Viktor megszervezte minden idők legnagyobb Békemenetét

Oltásra várakozók a Klinikáknál 2021. április 30-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lennék most a Civil Összefogás Fórum (CÖF) helyében. A kormány által alaposan megtámogatott „civil” szervezet „az egyre súlyosbodó provokációk miatt” minden idők legnagyobb Békemenetét ígérte a járvány utánra, Orbán Viktor azonban ravaszul megelőzte őket. A miniszterelnök minden különösebb erőlködés nélkül akkora tömegrendezvényt hozott össze péntekre, hogy azt még Rákay Philip sem győzné összeszámolni. A kormányfő ráadásul mintha direkt ügyelt volna a szervezetlenségre, csak hogy megmutassa, ő még a káoszon is képes uralkodni.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán bejelentette, hogy váratlanul kiszórnak 100 ezer Pfizer vakcinát az oltási program felgyorsítása érdekében. Addigra azonban már a fél ország az online időpontfoglalón lógott –mivel az Origo már hajnalban megírta ezt –, hogy sikerüljön elcsípnie egy szabad másfél percet, a regisztrációs rendszer így terv szerint összeomlott – hivatalosan terheléses támadás áldozatává vált –, az emberek pedig jobb megoldás híján felkerekedtek, hogy unortodox módon jussanak hozzá a védőoltáshoz. Pillanatok alatt kilométer hosszú sorok alakultak ki az oltópontok környékén országszerte.

Gyorsan kiderült tehát, hogy mennyit is ér valójában a kormány által korábban közzétett, szakmaisággal nehezen vádolható táblázat. A rémhírkeltés határán egyensúlyozó kísérletük, hogy meggyőzzék az embereket a kínai vakcina hatásosságáról – a Pfizer kárára – elsöprő sikerrel zárult, hiszen annak hatására, ahogy látjuk, tömegek róják le tiszteletüket Karikó Katalin asszonyságnak.

Pedig az ötlet remek volt. 4 millió beoltott után újraindulhat az élet, vagyis megnyílhatnak a stadionok, és mivel itt ülünk több százezer vakcinán, már tényleg csak centikre voltunk attól, hogy Orbán Viktor végre fellélegezhessen. De közbeszólt a vakcinasznobizmus. Az emberek elkezdtek válogatni, és a kormány hiába igyekezett észrevehetetlen lábjegyzetként kezelni a hetente érkező Pfizer-szállítmányok adatait, a cég csak közzétette, hogy májusban 1,3 millió adagot hoznak Magyarországra. Ezzel alaposan belerondítottak a tömeges oltási tervbe: a 600 ezer Sinopharmnak, amit a hét első három napján szerettek volna beadni, péntekig a fele sem fogyott el. Veszélybe került az újabb nyitási küszöb elérése.

De hát a jegyértékesítés már elindult a meccsekre – kapott a fejéhez a kormányfő a jobb kezével, és a ballal már tárcsázta is az operatív törzset: mindegy, hogy miként csinálják, de csalják el valahogy Müller Cecíliát a raktárajtóból, és amíg Kiss Róbert alezredes lefoglalja valamivel a tiszti főorvost, a többiek csempésszenek ki néhány doboz vakcinát.

A kormányfő biztosra ment. Tudta, hogy a Pfizerrel nem nyúlhat mellé. De ez egyben azt is jelenti, hogy döntésével beismerte, szombattól a zsarolásra játszanak. A nyitás után ugyanis csak védettségi igazolvánnyal lehet élvezni az életet, aki pedig ezt szeretné, annak marad a kínai vakcina. Bár, ahogy láttuk, a Pfizerből is érkezik egy rakás, a kormányfő mégis azt hangsúlyozta, hogy aki pénteken nem kap, az hetekig várhat erre az oltóanyagra.

Valaki tehát nem mond igazat. Vagy a Pfizer hazudik az 1,3 millió dózisról, vagy a miniszterelnök a védőoltások elosztásáról. Orbán a késlekedést a 16 és 18 év közöttiek számára félretett vakcinákkal indokolta, mivel ők csak Pfizert kaphatnak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanakkor ez a korosztály összesen kicsivel több mint 192 ezer fiatalt számlál. Ha mindannyian kérik a Pfizert, akkor az igényeiket a cég egy heti szállítmányával ki lehet elégíteni, nem kellene tehát heteket várni a vakcinára.

A nehezen igazolható kijelentés oka gyaníthatóan inkább a Sinopharm kudarcától való félelem. Ha rájuk romlik a kínai vakcina – amire a háziorvosi jelentések alapján komoly esély van – akkor nehezen lesz magyarázható a keleti nyitás elsöprő sikere. De ha a védőoltással együtt némi ideológiát is becsempésznek, és a legszebb autoriter hagyományokhoz hűen széttárják a kezüket, és apró fejcsóválás kíséretében azt mondják: „csak ez van”, akkor máris diadalt arattak.

A pénteki spontán tömegrendezvény persze jellegéből adódóan nem valami ellen szerveződött: nem jelenti azt, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, és ne védene meg a fertőzéstől. Csupán arra utal, hogy talán jobb partnerként tekinteni az emberekre, mint elhallgatással, csúsztatásokkal, ostoba táblázatokkal és nevetséges sikerpropagandával rákényszeríteni őket valamire, amit láthatóan nem akarnak. Ebben a rendszerben azonban – a lényegéből adódóan – értelmezhetetlen az átláthatóság és a párbeszéd.

Jobb híján marad a Békemenet.