Az ellenzéknek döntenie kell, mit akar valójában

Az ellenzéknek döntenie kell, mit akar valójában

A DK ifjúsági szervezetének megmozdulása a Balatonon (Fotó: Facebook/ Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem értem az ellenzéki politikusokat. Néhány nagyon tiszteletre méltó teljesítményt nyújtó képviselőt leszámítva úgy politizálnak, mintha nem is akarnák megnyerni a 2022-es választást. A jelenlegi ellenzék jelentős része miközben kormány- meg korszakváltást vizionál, nem képes mást mutatni a rezsimből kiábrándultaknak, mint egymással versengő törpepártok összképét.

Kevesebb mint két évvel a választások előtt nyomokban sem lehet felismerni egyik politikai szervezetben és az ellenzéket együttvéve sem a kormányzóképes alternatívát. De még azt a társadalmi beágyazottságot sem látni, amely azt mutatná, hogy az ellenzék képes az országot lefedni helyi csoportjaival úgy, hogy legalább a választás tisztaságát garantálni tudja a legkisebb falvakban is.

Miközben a momentumosok elbringáztak Tihanyba, és jól megmutogatták, mi mindent szereztek meg a nemzeti oligarchák, arról már senki nem beszél, hogy az érintett szállodák egy része egykoron a szakszervezeti vagyonhoz tartozott. Ám az első szabadon választott jobboldali kormány kivitte ezeket egy alapítványba, hogy aztán közülük jó néhányra rátegyék a kezüket baloldali oligarchák. Az Orbán-rezsim alatt ezek új kezekbe kerültek, ami a mostani ellenzéknek szúrja a szemét.

A szocialisták július végén népszavazást kezdeményeztek annak érdekében, hogy a természetes tavak ma még köztulajdonban lévő partjai a jövőben is közösségi tulajdonban maradjanak, és hogy ne lehessen belépti díjat szedni az ilyen területeken strandjain. Jobb lett volna, ha ezt az összes ellenzéki párttal egyeztetik, és közösen népszerűsítik a javaslatot. Akkor talán a bringázó momentumosok és a hamisított hangfelvétel keltette hullámokat csillapítani igyekvő DK-elnök is felhasználta volna azt a kis médiafelületet, amelyet a tihanyi találkozójuknak köszönhettek, hogy ezt népszavazási kezdeményezést is népszerűsítsék.

De ha már két pártelnök összehajol Tihanyban, igazán szót ejthettek volna arról a 36 milliárd forint közpénzről is, amit épp az orruk előtt tolt ki a kormány a Tihany Alapítványba a frissen megjelent kormányhatározat révén. Ez az alapítvány működteti a Mathias Corvinus Collegiumot, amely „tehetséggondozó intézményként” ingyenes, oktatást kiegészítő képzéseket tart általános iskola felső tagozatától az egyetemig. Májusban ugyanez az alapítvány már kapott a kormánytól egy csinos vagyonjuttatást: 81,9 millió darab A sorozatú Mol Nyrt.-részvényt és 18,6 millió darab C sorozatú Richter Nyrt.-részvényt.

Miközben az ellenzék nyaral, bringázik, vagy éppen egymást csinálják ki Gödön, a Jobbikot elhagyók meg közös ellenzéki jelölti szerepre ácsingóznak, aközben tíz-, százmilliárdok kerülnek ki a nemzeti közös kasszából – holmi kormányhatározatokkal – csókos alapítványokhoz, a magántulajdonú szállodák felújításához állami apanázsként, vagy kormánypárti önkormányzatokhoz különféle célok támogatására, nehogy ők is megérezzék a nagy forráselvonást, amellyel csak az ellenzéki önkormányzatokat akarták sújtani.

Jó lenne, ha legalább 10–15 év megélt tapasztalatára képesek lennének visszaemlékezni az ellenzéki pártok. Felidézhetnék a Fidesz számára sikeres szociális népszavazást, amely felrázta és egységbe tömörítette a jobboldalt. A Fidesz kétharmados győzelméhez nagymértékben hozzájárult ez a siker. Emlékezhetnének, hogy az alaptörvény megalkotásával miként szűkült le a népszavazásra kiírható ügyek köre, és arra is, hogy bizony túl nagy botrányt nem csaptak miatta.

A Momentum azzal vált ismertté, hogy népszavazást kezdeményezett az olimpia budapesti megrendezése ellen. Ha felidézik, miként hátrált ki hatalom az elképzelés mögül, vagy az üzletek vasárnapi zárva tartásának már megszokott – és egyébként nagyon helyes – rendjéből egy népszavazás hírére, jól láthatóvá válik, hogy az Orbán-kormány tart az ellenzéket felrázó és összekovácsoló referendumtól. Ezért inkább érdemes lenne így próbálkozni a komolyan vehető eredménnyel nem járó petíciók vagy kitöltetlen nemzeti konzultációs ívek gyűjtögetése helyett.

Persze csak akkor érdemes ilyesmin törni a fejüket, ha valóban le akarják bontani a NER-t. Ehhez csak egy lépés a kormány leváltása. A rendszer megváltoztatásához kétharmados többségre lesz szükség. Ha ezt nem akarják olyan nagyon, ha megelégszenek azzal, hogy egymás között felosztják az ellenzéki platformot, előbb-utóbb ezt is meg fogják érteni a polgárok. És le fogják vonni a megfelelő következtetést. Mint ahogy egyre többen felismerik azt is, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék szinte bármelyik képviselőjénél több veszíteni valója van a közalkalmazotti jogviszonyától is megfosztott akadémiai kutatónak, levéltárosnak, egyetemi tanárnak, a közmunkásnak, vagy rabszolgatörvénnyel jogfosztott gyári munkásnak.

El kellene dönteni, van-e közös cél, és ha van, mi az. Ahogy arról is határozni kell, mekkora áldozatra vagyunk képesek azért, hogy olyan rendszert hozzunk létre, amelyben a végrehajtó hatalom nem uralkodik rajtunk, hanem – folyamatos ellenőrzés és elszámoltatás mellett – a magyar népet szolgálja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/33. számában jelent meg augusztus 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/33. számban? Itt megnézheti!