Bizaloméhség

Bizaloméhség

Az iskola dolgozója fertőtleníti a széket az ebédlőben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma az eredeti tervhez képest jóval szerényebb mértékű, részleges nyitásra ébred az ország. Az óvodások és az alsó tagozatos iskolások visszatérése - ide vehetjük a teraszok napokon belül várható nyitását is -, bizonyos szempontból hungarikum: nemzetközi összehasonlításban rendkívül magas halálozás közepette kezd enyhíteni a hatalom. (A másik járványkezelési hungarikum az egészségügyi ellátórendszer elzárása a nyilvánosságtól.) Pedagógusok és szülők körében erős aggodalom érzékelhető, a kockázat valós, miközben nyomós érvek szólnak a nyitás mellett is. Minél fiatalabb korosztályról van szó, annál kevésbé helyettesítheti az online oktatás a fizikai jelenlétet, a szülők munkából való kiesése szintén feszítő probléma.

Nem is venném a bátorságot, hogy bármely érintettnek tanácsot adjak, mi a helyes magatartás ebben a helyzetben. A folyamatosan mutálódó vírus jelentette, számos elemében ismeretlen kihívás szerénységre kellene intsen mindnyájunkat. Fontos lenne, ha a hatalom végre megértené, parancsszóra, átláthatóság nélkül nem teremtheti meg azt a társadalmi bizalmat, amely a járvány megfékezésének egyik feltétele. Örvendetes az oltási kedv növekedése, de még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy mindez elegendő lesz a nyájimmunitás eléréséhez.

Egy hete írtam arról ugyanitt, hogy a kínai fő illetékes elismerte,  az oltásaik alacsonyabb védettséget nyújtanak, mint a nyugati, mRNS alapú vakcinák. (Másnap a közlést lényegében visszavonta, de kommunista diktatúráról lévén szó, nem oszlott el bennem minden aggály.) - Alapos vizsgálatokat igényel annak tisztázása, mit jelent ez pontosan, mi következik ebből - fogalmaztam akkor. Tény, a kínai vakcinák hatásosságáról jóval kevesebb információt ismerünk, mint a nyugati termékek esetében. Utóbbiaknál a sok kétely, negatív hír éppen a folyamatos, nyomon követhető ellenőrzések következménye. Mindemellett tartom a véleményem, nincs okunk pálcát törni a nálunk is használt kínai vakcina felett.

Ám a kormánytól ezúttal is csak vádaskodásra, a kérdezni merészelők ostorozására, tagadásra futotta érdemi, tényeken alapuló cáfolat helyett. Gulyás Gergely szerint a Sinopharm bizonyos tekintetben még hatásosabb is, mint a Pfizer, ami akár igaz is lehet, csak éppen nem tudni, mire alapozta állítását a miniszter. A miniszterelnök péntek reggel az állami rádióban ravaszul vezette fel az oltásellenesek büntetőjogi felelősségre vonását: ő visszatartja azokat, akik a soraikban erről fantáziálnak. Fenyegető közlés, hiszen a Fidesz felfogása szerint mindenki oltásellenes, aki a kormány járványkezelését kritikával illeti, esetleg bármely vakcina hatásosságával kapcsolatban kérdése van vagy információt szeretne.

A fenyegetés, a kioktatás, a kritika félresöprése ritkán szül bizalmat. Huszonötezer halálos áldozatnál pedig kifejezetten visszatetsző.