Szájhős utca

Szájhős utca

Hiába a rendőri jelenlét, egyre nagyobb területet ural Kőbányán a nyomordrog (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy fideszes politikus a minap egy létező, valós probléma kapcsán nyilvánult meg. Ez már önmagában is esemény, hír, hiszen a kormánypárti kommunikáció legfőbb ismérve a struccpolitika. Elvándorlás? „Máshol rosszabb!” Oktatás, egészségügy? „Gyurcsány!” Minden másra pedig ott van Soros és a migránsok.

Ezúttal azonban valami más történt: Budapest X. kerületének polgármestere, D. Kovács Róbert segítséget kért a Belügyminisztériumtól és a rendőrségtől a Kőbányán uralkodó droghelyzet miatt. „A tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot. A közterületek normális használatát ellehetetlenítik, az emberekben megbotránkozást, olykor félelmet keltenek” – írja a kerületvezető a testületnek benyújtott előterjesztésében, amelyet a Hvg hozott nyilvánosságra. A testület megszavazta, a rendőrség pedig lépett is: máris fokozott ellenőrzés tapasztalható Kőbányán és Zuglóban.

Az igazoltató rendőröktől néhány méterre árulják a kábítószert - Magyar Hang

Bár már tervben van a Hős utcai gettó felszámolása, egyelőre semmi sem történt, a telepen továbbra is elképesztő állapotok uralkodnak.

Így aztán annyi történt, hogy a világ talán egyetlen, rendőrségi laktanyák által határolt – és így tulajdonképpen hatóságilag felügyelt – drogtanyája, a Hős utca környékén most a láthatósági mellényben unatkozó rendőrök mellett koldulnak és folyatják nyálukat a helyiek által csak zombiknak nevezett szerhasználók.

Mindennek egyébként semmi értelme: a Magyar Hang már több riportban is beszámolt arról, hogy hiába igazoltatják a járőrök a drogfogyasztókat, hiszen a biofüvet és a kristályt számtalan módon ki lehet csempészni az évtizedek alatt hírhedetté vált tömbökből. Másrészről pedig ez a jelenség egyáltalán nem csak rendészeti kérdés – amit remekül bizonyít, hogy hiába az abszurdum határáig fokozott rendőri jelenlét: a Hős utca problémája ma már egyáltalán nem korlátozódik a drogtanya környékére, sőt már Kőbánya határain túl is megjelentek a zombik.

A jómódú fiatalok is megjelentek a zombik földjén - Magyar Hang

Egyre több jómódú fiatalt szippant magához a Hős utcai nyomordrog. A teljes riport.

Időközi önkormányzati választást viszont éppen a X. kerületben tartanak, úgyhogy aligha véletlen, hogy éppen most állt elő D. Kovács a segélykérő előterjesztéssel. Úgyhogy ne csodálkozzunk, hogy a voksolás kapcsán épp azok a szerhasználók lesznek majd az „új migránsok”, a kampánycélpontok, akikről nyolc hosszú esztendő alatt sem volt hajlandó tudomást venni a polgármester politikai közössége. Ugyanolyan tabutéma ez, mint a szegénység vagy a Kádár-korszakban a szipuzás, amely a herbálhoz hasonlóan szociális kérdés is volt. Bármit is állít D. Kovács, a droghelyzet nem „az elmúlt időszakban” vált kezelhetetlenné, hiszen évek óta árulják már a filléres kábítószereket a Hős utcában.

És itt most következhetne egy nagyon-nagyon hosszú felsorolás, hogy hol lehet már esztendők óta dizájnerdrogokhoz jutni akár a fővárosban, akár vidéken, de ezek a jellemzően lepukkant ingatlanok nincsenek a kirakatban, nem Budapest leghosszabb villamosvonala mentén helyezkednek el. Így aztán – mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oly sok gazdasági és társadalmi problémáját – ezt is be lehet söpörni a szőnyeg alá.

Ha van anyag, akkor mindenki tesó, ha nincs, meg vannak őrülve - Magyar Hang

Megoldhatók-e a Diószegi Sámuel utca problémái?

Persze ha majd épül egy nagy valami – a Magyar Narancs értesülései szerint egyébként a Hungexpo lesz ez a valami, üveghíddal, rendezvényterasszal, amelynek kivitelezésében, mondjuk („mondjuk”), részt vehet valamelyik kormányközeli oligarcha, a kész ingatlanban pedig büfét üzemeltethet egy másik, az üzemeltetésből pedig hasznot húzhat egy harmadik –, na, akkor hamar megoldódik majd a Hős utca problémája. Eltűnik a nyomortelep, elköltöznek a dílerek, a szerencsétlen zombik pedig követik őket, és ott folyatják majd a nyálukat. És amikor már ott is tarthatatlan lesz a helyzet, talán oda is épül egy milliárdos létesítmény, és minden kezdődik elölről.

A legszomorúbb az, hogy ennek elkerülésére, vagyis a Hős utca és a többi nyomortelep problémájának megoldása egyébként nem is lenne olyan nagy dolog. Még csak hősökre sem lenne hozzá szükség, csak józan, felelős döntéshozókra. De hát itt csak szájhősök vannak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.