Veszélyérzet

Veszélyérzet

Schmidt Mária-interjú a Kommentár 3-4. számában (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lehet, csak én voltam felületes, és elkerülte amúgy is szétszórt figyelmem, mindenesetre nem tapasztaltam országos pánikot, de még össznemzeti kétségbeesést sem azon dermesztő hír hallatán, miszerint veszélybe kerültek a 30 éve szabadon emlékév tervezett programjai, abból kifolyólag, hogy a projekt végrehajtásában jeleskedő XXI. Század Intézet munkatársai, se szó, se beszéd otthagyták eddigi munkaadójukat, akár Gyurcsányék az MSZP-t.

Puccs történt – írta a minden hülyeségre és szenzációra fogékony sajtó, s én nem kívánom ezt a bulvárpolitikai minősítést sem védeni, sem vitatni, ugyanis nem Lánczi Tamásnak, valamint kutató- és üzlettársainak elhatározásáról akarok írni. Halvány sejtelmem nincs döntésük okairól, további szándékaikról, s bár tudom, hogy a konkrét ismeretek hiánya a magyar sajtómunkások jelentős részének bőven elegendő egy közepes lélegzetű publicisztika előállításához, én ezúttal nem kívánok eme kézenfekvő „tényfeltárás” lehetőségével élni.

„Harminc éve szabadon...", avagy az elfelejtett '89-esek és az új generáció leckéje | Magyar Hang

Szigorúan a fentebb említett, veszélyeztetett programokra koncentrálnék, főleg azért, mert gyanúm szerint már akkor is veszélyben voltak, amikor még Lánczi és derék csapata gőzerővel szolgálta a XXI. Század Intézet, s nem mellékesen a megfellebbezhetetlen főnök asszony, Schmidt Mária céljait, terveit, bevételeit és lidércnyomott álmait. Ugyanis, ha a további programok veszélybe kerültek, akkor – értelemszerűen – az eddigiek megvalósultak. Márpedig ugyancsak sűrű gondban lenne az, aki megpróbálna listát szerkeszteni az eddig megvalósult programokból, s bizony nem a bőség zavarával küszködne, sokkal inkább a nincstelenség nyomorával.

Hiszen a Terror Háza Múzeum kiállításán kívül aligha sorolható fel más, említésre méltó projekt, de még az a nagyszabásúnak szánt, valójában kisstílű tárlat is a „mielőbb feledjük el” kategóriába tartozott. Olyan események viszont, mint a Nagy Imre emlékét bemocskolni szándékozó kampány, emlékművének áthelyezése, az 1956-os Intézet felszámolása pontosan beleillenek a NER emlékezetpolitikai koncepciójába, de talán mégsem tartoznak kifejezetten az emlékév ünnepi aktusai közé, ezért létrejöttükben sem Schmidt Mária, sem a XXI. Század Intézet puccsistáinak szerepét nem firtatjuk.

Szóval a kegyetlen látszat szerint eddig nem sokat szorgoskodtak össze Schmidt Mária és hűtlen legényei, legalábbis a nagyközönség érdeklődését felkeltő produktumuk vajmi kevés akadt. Pedig a hatalomnak komoly elvárásai vannak. Túl azon, hogy a rendszerváltozásnak még nincs himnusza, államilag dotált törzskocsmája, tűzfalakra felmázolható kiemelkedő hőse, tudományos megalapozásra vár egyes jelentős szereplők kisatírozása a történetből, miként mások szerepének felnagyítása is.

Az elképesztő rablás is semmi ahhoz képest, amit a hatalom az emberek lelkével és tudatával tett | Magyar Hang

Egyáltalán, az egész rendszerváltozást meg kell változtatni, hiszen a 30 évvel ezelőtti reménységek, célok, követelések ma már érvénytelenek, sőt a mai kurzus ellenségesen viszonyul hozzájuk. Harminc éve a rendszerváltók – s a magyarok – döntő többségükben liberális polgári, jogállami demokráciát akartak. Ahhoz képest az elmúlt tíz évben kiderült, hogy a liberalizmus ellentétes a szabadsággal, a polgári demokrácia antidemokratikus, a jogállamiság pedig akadályozza a néphatalom kibontakozását. Nem is nagyon érthető, hogy a kormányzat mi ünnepelni valót talál abban, hogy 30 évvel ezelőtt többé-kevésbé megvalósultak olyan eszmények, amelyek az ő értékrendjével gyökeres ellentétben vannak. Hacsak a 30. évfordulót nem arra akarják felhasználni, hogy a rendszerváltás céljait és eszményeit átírják és meghamisítsák.

A 30 éve szabadon emlékév elmaradó programjaiért ne emésszük magunkat, nem kár értük. De a rendszerváltozás eredeti céljai, eredményei, emléke és igazsága valóban veszélyben vannak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/38. számában jelent meg, 2019. szeptember 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!