Kommunisták és Trianon: hogy jobban fájjon

Kommunisták és Trianon: hogy jobban fájjon

Templom Rozsnyón (Fotó: Dévényi István/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt hiszem, egész jól megúsztuk. Amikor 1990 környékén először jártam Erdélyben, aztán Kárpátalján, majd Szerbián és Bulgárián is átutaztam, és persze Trianont lüktető sebként megélő zempléniként jöttünk-mentünk Szlovákiában, mindig ott volt a gondolat, hogy velük jobban elbánt a szocializmus. Hogy nem véletlenül voltunk mi a legvidámabb barakk. 

Például Romániában a totális nincstelenség skanzenként őrizte meg a magyar falvakat, ami nekünk, látogatóba hazatérő magyaroknak kedves volt: mindaz, amit néptáncosként megtanultam itthon, hétköznapiként vett körül odakint. És persze épp ezért volt megrázó élmény, amikor a kilencvenes évek elején megláttam az első, kék mellényre tűzött Metallica jelvényt egy széki táncházban. 

A lényeg, a közös, hogy a legsanyarúbb sorsú Kárpátaljától Erdélyen át Budapestig végigtaposott rajtunk a baloldali értéktelenség és igénytelenség, sok más mellett súlyos, talán soha nem gyógyuló építészeti sérüléseket is okozva. És ezt a fájdalmas örökséget nézve gondolom, amit legelöl írok, hogy mi, magyarok ahhoz képest megúsztuk a kommunisták trappolását. 

A rövid rozsnyói séta is ebben a hitemben erősített meg, és közben a felvidéki kisvárosba vezető úton meg hazafelé is sirattam az elveszített gyönyörű magyar vidékeket.

Iratkozzon fel Dévényi István Youtube-csatornájára további videókért!