Huszonöt éve csodát tett a Fradi a CSZKA Moszkva ellen

Huszonöt éve csodát tett a Fradi a CSZKA Moszkva ellen

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga csoportkörében megrendezésre kerülő CSZKA Moszkva elleni mérkőzés előtti napon tartott edzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 23-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balogh T. – Telek – Szekeres, Hrutka – Nagy Zs., Simon, Lisztes, Lipcsei, Szűcs M. – Christiansen és Neagoe – ismerős kezdő tizenegy? (Csere: Gregor és Zavadszky) Majdnem napra pontosan 25 éve, 1994. szeptember 29-én ezzel a gárdával szaladt ki az Üllői út gyepére, és játszott rogyásig telt ház előtt a Ferencváros a CSZKA Moszkva ellen. Cél a továbbjutás! – adta ki a parancsot a meccset megelőzően az egy évvel később a magyar csapatok közül elsőként a zöld-fehéreket a Bajnokok Ligájába is bejuttató Novák Dezső edző.

A megboldogult Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) történt, az orosz fővárosban elszenvedett 1-2-es vereség után előbb a pokolba jutott az FTC, 1-0-ra vezettek az oroszok, majd még abban a játékrészben jött egy Szinyov öngól Lipcsei megpattanó lövéséből, aztán Simon indításából Neagoe gurított a kapuba, és máris egál lett. Hosszabbítás, majd a tizenegyes párbaj és 7-6-os magyar siker.

Három gólos belépő Európába. Pokol és Mennyország. Az orosz rulett szerencsét hozott – ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel ünnepelték akkor a korabeli címlapok a Fradi nem mindennapi sikerét.

Ferencváros 2-1 CSZKA Moszkva (tizenegyesek 7-6)

Ferencváros 2-1 CSZKA Moszkva 1994. szeptember 29. KEK mérkőzés Első mérkőzés: CSZKA Moszkva 2-1 Ferencváros http://www.youtube.com/watch?v=K57xcfJd4xA

Nos, negyedszázad után – 2019. október 24-én, csütörtökön 18 óra 55 perces kezdettel – ismét a CSZKA lesz a Fradi ellenfele, ráadásul ezúttal az Európa-liga H. csoportjának harmadik fordulójában is először idegenben mérkőzik meg a magyar együttes az oroszokkal. Ugyan a két találkozó összehasonlíthatatlan, nehéz még csak megtippelni is bármiféle végkifejletet.

Ami eddig látszott, a Fradi jól kezdte a sorozatot, 1-1 a spanyol Espanyol ellen idegenben, elég meggyőző. Hogy aztán a korábban a BL-selejtezőben kétszer meg-, így kivert bolgár Ludogorec immár bő egy hónapon belül harmadjára simán lelépje az Üllői úton 3-0-ra az FTC-t. Az oroszok közben 1-5-re égtek idegenben szintén a bolgárok ellen az első körben, majd a spanyolok is simán rúgtak kettőt, és kapott gól nélkül hagyták el a moszkvai VEB Arénát.

Csütörtökön így első ránézésre két variáció tűnik lehetségesnek: vagy megtáltosodnak az oroszok, és harmadjára nem akarnak egy pofonba beleszaladni, ezért vért kell izzadnia a Fradinak; vagy ugyancsak durván meg kell izzadnia a magyar gárdának, ám sikerül egy újabb bravúr. Ez így elsőre tényleg újfent orosz rulett.

– Az eddigi két vereség miatt nagyon meghatározó lesz az a két mérkőzés, amelyet a a Ferencvárossal játszunk majd egymás után az Európa-liga csoportkörében – ezt már Viktor Goncsarenko mondta a szerdai, moszkvai sajtótájékoztatóján. A CSZKA vezetőedzője úgy véli – akit az MTI idézett –, az együttes jó hangulatban készül; elemezték az FTC nemzetközi és hazai bajnoki találkozóit, és megfigyelésük szerint a magyar csapat stílusát a labdatartás, az építkező támadás jellemzi, ritkák a hosszú passzok. A vezetőedző úgy véli, ebből a szempontból a Ferencváros hasonlít a másik két csoportriválisra, a Ludogorecre és az Espanyolra.

Ez tényleg egy másik Ludogorec volt | Magyar Hang

A bolgár bajnokcsapat emberhátrányban játszva is simán, 3-0-ra verte a Groupama Arénában a Ferencváros csapatát az Európa-liga csoportkörének második fordulójában, így továbbra sem képes a Fradi hazai pályán meccset nyerni egy nemzetközi kupa főtábláján.

A szakember kiemelte: a magyar együttesben sok a légiós, és a középpályát ukrán játékosok határozzák meg. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Ferencváros edzőjével, Szerhij Rebrovval még nem találkozott, a csütörtöki nap jó alkalom lesz a megismerkedésre. Saját csapata taktikájáról Goncsarenko úgy fogalmazott: a CSZKA nem kíméli majd magát, kezdeményezni fog, ha lehet, már az ellenfél térfelén. Mint mondta, a céljuk egy korai gól, mert annak nagyon fontos lélektani hatása lenne.

Szerhij Rebrov, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője ugyancsak az orosz fővárosban már arról beszélt: a CSZKA Moszkvát Oroszországban és nemzetközi szinten sem kell igazán senkinek bemutatni, egy rendkívül intenzív futballt játszó együttesről van szó, amely gyors labdaszerzésekre alapoz, a szélső védők pedig nagy sebességgel kapcsolódnak be az ilyen ellentámadásokba. A moszkvaiak eddigi El-szereplésével kapcsolatban – az MTI által idézett tréner – kijelentette, sem a Ludogorectől elszenvedett 5-1-es, sem az Espanyollal szembeni 2-0-s vereség nem ad reális képet a riválisról, utóbbi találkozón például a spanyolok szinte alig támadtak. Hozzátette, ilyen a modern futball, a nemzetközi porondon már minden egyes apró hibát gólokkal büntetnek az ellenfelek.

A sajtótájékoztatón a Ferencváros játékosok közül Ihor Haratyin vett részt. A védekező középpályás arra a kérdésre, hogy elégedett lenne-e a döntetlennel, azt felelte, hogy minden futballista célja a győzelem egy mérkőzésen.

A tájékoztató közben tartogatott némi pikantériát. Még hétfőn a Ferencváros hivatalos honlapján, a Fradi.hu-n megjelent egy interjú a zöld-fehérek egykori legendás ukrán játékosa, Szerhij Kuznyecov fiával, amelyet az Index is szemlézett. A pályafutása elején játékosként a Fradiban is megforduló, egy meccs erejéig a Szpartak Moszkva kispadjára is leülő ifj. Kuznyecov a szöveg szerint „súgott a Fradinak a CSZKA-ról”. Többek között azt, hogy:

• Általában öt védővel kezdenek, de a támadások építkezésekor a felállásuk átalakul 3-4-3-ra.
• Amiben még kiemelkedőek, ahogy meg tudják tartani a labdákat.
• Nagyon fiatal a csapatuk, és a védelmük nem annyira stabil, ott lehetnek hibák.
• A Fradinak aktívan kell játszania, és a lényeg, hogy ne féljen az ellenféltől.

Erről szerdán megkérdezték Rebrovot is, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta: „Bízik a szakmai stábjában, ezért nem használta ki »orosz kapcsolatait« a CSZKA Moszkva elleni csütörtöki Európa-liga-csoportmérkőzés előtti feltérképezésre.” Az ukrán szakember többször is kijelentette, hogy sem Szerhij Kuznyecovval, az FTC korábbi játékosának fiával – aki a Szpartak Moszkvánál dolgozott –, semsz korábbi oroszországi csapattársaival nem beszélt az összecsapásról.

Hogy végül mi lesz, holnap 18.55-től kiderül. Aki addig szeretne nosztalgiázni, a 25 évvel ezelőtti KEK-meccsekről itt talál egy alapos összegzőt.