Az első gólig borzasztó nehéz volt, de 4–1-re nyert a magyar válogatott Andorra ellen

Az első gólig borzasztó nehéz volt, de 4–1-re nyert a magyar válogatott Andorra ellen

Nézők a stadion lelátóján a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Andorra La Vellában 2021. március 31-én. A pályán az első magyar gól szerzője, Fiola Attila (Fotó: MTI/AP/Joan Monfort)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akik emlékeznek még 2017. június 9-re, azok minden bizonnyal nem túl jó szájízzel várták az Andorra elleni idegenbeli találkozót. Négyszer játszottunk korábban a Spanyolország és Franciaország határán fekvő törpeállammal, és legutóbb, négy évvel ezelőtt szégyenszemre 1–0-ra kikaptunk. Az utolsó blamát leszámítva a korábbi három találkozót kapott gól nélkül, győzelmekkel hozta le a magyar válogatott. Az ötödik közös mérkőzés előtt egyébként 11–1 volt a gólkülönbség a magyar csapat javára. A meccs statisztikáihoz tartozott, hogy Szalai Ádám – aki négy éve is a műfüvön volt Andorra ellen – Nyilasi Tibort és Kiprich Józsefet beérve hetvenedszer lépett pályára a nemzeti csapat mezében. Érdekesség volt, hogy az eredetileg zárt kapusra tervezett találkozóra végül beengedtek 350 hazai nézőt is.

A rossz emlékekhez hűen a hazaiak érezhetően megnyomták az első perceket. A 2. percben már szöglethez jutottak, egy perccel később 26 méterről járt egy szabadrúgás az andorraiaknak, ám Martínez a sorfalba lőtt. A 8. percben Dibusz lába dadogott meg picit, a jobb sarok előtt majdnem szerelte őt passz közben Fernández, de visszapattant a labda a magyar hálóőrhöz. Tíz perc után érezhető volt, hogy keménységért egyik csapatnak sem kell a szomszédba mennie.

A 13. percben adódott az első magyar helyzet, ám a jobbról érkező beadást kifejelték Szalai Ádám elől. Az ezt követő szögletet pedig rögbiseket megszégyenítő magabiztossággal durrantotta fölé Lovrencsics. Két perccel később a felezővonalnál szabálytalankodott San Nicolás Hangyával szemben, amiért villant az első sárga lap a találkozón. A 18. percben újra szögletet végezhettek el a mieink, ám a beadás rém rosszra sikerült, Lang a másik oldalon se elérni, se levenni nem tudta a labdát. A 24. percben Nagy Ádámot könyökölte le igen csúnyán Fernández, ám az izlandi bíró csak figyelmeztette a hazaiak vehemens játékát.

A 25. percben újabb magyar lehetőség adódott: Kalmár lapos indításából Kleinheisler lőhetett ballal 18-ról, ám a löket két méterrel ment a bal alsó mellé. Egy perccel később ismét egy sunyi andorrai szabálytalanság történt: Kalmárt a levegőben úgy meglökték könyökkel, hogy a játékost le kellett cserélni. Az izlandi játékvezető erre sem adott lapott. A magyar középpályást Gazdag váltotta a pályán. Veszélyes helyzetet alakítottak ki a hazaiak a 31. percben, Martínez adott be balról Fiola kicselezése után, ám nem jött középen érkező játékos. Az andorrai elesett a tizenhatoson belül, de az izlandi bíró sípja ezúttal is néma maradt. A hazai kispadon ülők egy része ekkor ideg összeroppanást kaphatott, hogy nem fújt tizenegyest a játékvezető.

A 34. percben Nagy Ádám hagyta ott a lábát egy Valesszel szembeni belépőnél, a magyar játékos ezért besárgult. Egy perccel később ismét andorrai gőzhenger jött: Albert Alavedra kap sárga lapot Lovrencsics felrúgásáért. A 42. percben Lovrencsicsnek sikerült a jobb szélen, beadását a hazai védő majdnem befejelte a saját kapujába, ám öngól helyett végül szöglet következhetett. Ebből azonban sajnos nem lett semmi. A hosszabbítás első percében Szalai Ádám kapott ajtó-ablak passzt, be is cselezte magát a tizenhatoson belül, ám erőtlen lövése elhalt a kapusban. A 47. percben jött aztán a csattanó: az utolsó szögletünk után Nikolics visszaemeléséből Fiola bólintott kapura, ami végre-valahára utat talált az andorrai kapuba, 0–1!

Ettől függetlenül első félidő bűn rosszra sikeredett. Kétségtelen, hogy az elmúlt egy év legrosszabb 45. percét láthatták a nézők.

A második félidőben a 49. percig kellett várni az első magyar helyzetig. Lovrencsics jobb oldali beadását Gazdag fejelte picit mellé. Két perccel később végre felszakadt a gát: Gazdag másodjára nem hibázott! Nikolics első passza nem volt jó, ám a második ívelése pontosan találta meg a Honvéd játékosát, aki fejpárbajt nyerve az andorrai kapuba bólintott, 0–2. Gazdag első gólját szerezte a magyar válogatott színeiben.

Ha pedig egyszer egy üzlet beindul, akkor nehéz abbahagyni. Az 58. percben megszületett a harmadik magyar gól: a szerzője Kleinheisler, aki három évente rúg gólt a válogatottban – 2015-ben a norvégoknak, 2018-ban pedig a görögöknek talált be. Ezúttal Szalai Ádám csúsztatta fejjel elé a labdát Nagy Ádám beívelését követően, Kleinheisler pedig ügyesen lavírozva az ötös jobb sarkáról jobbal okosan a jobb alsóba passzolt, 0–3. A 60 és a 61. perc fordulóján két magyar csere is érkezett, Nagy Ádámot Sigér, míg Nikolicsot Varga Roland váltotta.

Kleinheisler László belövi a magyar válogatott harmadik gólját a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Andorra La Vellában 2021. március 31-én (Fotó: MTI/AP/Joan Monfort)

A 67. percben Kleinheisler ellökésével szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott az andorrai kaputól úgy jó 17 méterre, ám a nemrég beállt Varga Roland kapura tartó lövését Gómes kapusnak sikerült kitenyerelnie. A 72. percben ritka dolog történt, miután Marco Vales odarúgott hátulról Vargának, majd felrúgta Lovrencsicset, aki ráesett a földön fekvő Varga fejére, az izlandi bíró sárga lapot adott e mutatványért a hazaiak játékosának. A 76. percben egy kavargatás után végül Kleinheisler lőhetett, ám ezúttal bő egy méterrel kapu mellé ment a lökete.

A 83. percben a magyar válogatott kihasználta az utolsó cseréit: Varga Kevin és Nego jött be Kleinheisler és Lovrencsics helyére. A 89. percben Varga Roland szerzett meg egy lecsorgó labdát, csinált egy cselt, de felrúgták. A sértett állt a szabadrúgás mögé, a lökete kapufára pattant, amit végül a percekkel korábban beállt Nego bevitt a kapuba, 0-4.

Itt még nem volt vége..., a 91. percben Hangya kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, és a bíró büntetőt fújt. Ezt a veterán Pujol berúgta, így sajnos nem úsztuk meg kapott gól nélkül. A magyar csapat végül 4-1-re nyert egy továbbra sem túl szimpatikus és egy olykor igen alattomosan focizó Andorra ellen. A magyar csapat ezzel a győzelemmel egyébként kilenc meccs óta veretlen. Mivel Anglia 2–1-re nyert a lengyelek ellen, így két kötelező győzelem (San Marino és Andorra), valamint egy lengyelek elleni döntetlen után a magyar csapat a csoport második helyéről várhatja a folytatást az I-csoportban.

Vb-selejtező, Európa – I-csoport, 3. forduló
Andorra La Vella – 300 néző. Vezeti: Thórarinsson (izlandi)

Andorra–Magyarország: 1–4 (0–1)
Gól: Fiola (45+2.), Gazdag (51.), Kleinheisler (58.), Nego (90.)
Sárga lap: San Nicolás (15.), Alavedra (35.), Vales (72.), Pujol (82.), ill. Nagy Á. (34.), Hangya (88.)

Andorra: Josep Gómes – M. San Nicolás (Jesús Chus Rubio 61.), Llovera, Emili García, Alavedra (Rebés 77.) – Alex Martínez (C. Martínez 61.), M. Vieira (Pujol 76.), Vales, Cervós – R. Fernández (A. Sánchez 81.), Aláez. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Lovrencsics (Varga K. 83.), Kleinheisler (Nego 83.), Nagy Á. (Sigér 60.), Kalmár Zs. (Gazdag 28.), Hangya – Nikolics (Varga R. 61.), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi