Hat góllal lépte le a magyarokat a svéd férfikézilabda-válogatott

Hat góllal lépte le a magyarokat a svéd férfikézilabda-válogatott

Ligetvári Patrik kapura dob az olimpiai kvalifikációs férfikézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában a Svédország–Magyarország mérkőzésen Malmőben, 2020. január 21-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A középdöntő utolsó két meccsére úgy fordult a magyar férfikézilabda-válogatott, hogy ha a svédek és a portugálok ellen szereznek egy pontot, akkor az már elég az olimpiai selejtezőhöz. Svédország azonban semmiképp sem számított könnyű diónak, utoljára 2009-ben sikerült ellenük tétmeccsen nyerni, azt megelőzően pedig még az 1986-os világbajnokságon sikerült megverni őket, a 2012-es londoni olimpia elődöntőjében eggyel nyertek, akkor 27-26-ra.

A mostani mérkőzés jó előjellel indult, Mikler Roland megfogta az első svéd próbálkozást. A gólgyártást Szita kezdte meg, hatalmas bombával lőtte ki a bal felsőt. Az ellenfél nem sokat teketóriázott, Gottfridsson talpról durrantott, és egyenlített. Szita közben igen csak elemében volt, egymás után kétszer is betalált, utóbbit ráadásul emberhátrányból, miután Máthét egy lökés miatt kiküldték két percre. Szita triplájára Pellas válaszolt, 3-2. Mikler azonban újra jól kapta el a fonalat, több komoly védést is bemutatott, többek között Pellas ziccerét is megfogta. Győri és Lagergren gólváltása után 4-3-ra alakult az eredmény.

Tizenegy perc után 3 eladott magyar labda jelezte, hogy Bánhidit nem igen tudják megjátszani. A lövéshatékonyság azonban messze jobb volt a svédekénél, 67 a 30 százalékhoz képest. A svédek időt kértek, majd negyedóra után jött egy újabb magyar kiállítás, Máthét küldték ki immár másodjára. Pellas pedig érkezett szélről, és büntetett, 4-4, egyenlítettek a svédek. Az ellentámadásból Ligetvárinak sem sikerült gól dobni, ekkor már több mint hét és fél perce nem találtunk be.

Tíz perc után végre magyar gólnak örülhettük: Ligetvári ezúttal betalált, 5-4. A játékrész végét megnyomták a csapatok. Három perccel a félidő vége előtt 8-8 volt az állás. Chrintz, Andreas Nilsson, Gottfridsson és Ekdahl du Rietz a svédektől, míg tőlünk Fekete, Balogh és Nagy szereztek gólokat. Bánhidit továbbra sem sikerült megjátszani beállóban, a svédek közben Nilsson és a kifejezetten jó formában játszó Pellas révén már 10 találatnál jártak, míg erre csak egy magyar válasz érkezett, Bánhidi révén, akinek 28 percet kellett várni az első góljára. A félidőben így az ellenfél eggyel ment, 10-9 volt azt eredmény a szünetben.

Mikler ott folytatta, ahol abbahagyta, az első svéd lövést hárította, 20-ból tíz lövést fogott, ötven százalékos teljesítménye magáért beszélt. Szita is ott folytatta, ahol abbahagyta, góljával ismét egyenlő lett, 10-10. Erre azonban gyorsan jött a svéd válasz, Lukas Nilsson, 11-10 oda. Mikler hiába védett remekül, sajnos, sok volt az eladott magyar labda, 7, miközben a svédeknél ez a mutató mindössze egy volt. Pellas hetesből is betalált, először ment el kettővel az ellenfél. Erre Máthé felelt, ám egy újabb szabálytalanság után immár harmadjára kerültünk emberhátrányba, 12-11-re vezettek a svédek, sőt, Lagergren találatával megint kettő volt oda.

A magyar csapat 38 perc után jutott először büntetőhöz, amit Balogh Zsolt értékesített, 13-12. Lukas Nilsson találatával megint kettő volt a különbség, ám Máthé egy kapufa után szemfülesen összeszedte a saját kipattanóját, így megint csak egy góllal vezettek a svédek. Hogy aztán Gottfridsson megint biztosítsa a kétgólos előnyt. A mieink azonban nem engedték elmenni az ellenfelet, Bóka perdített szépen Appelgren kapus mellett. Ekkor Sipos egyenlíthetett volna, ám ő inkább eltörte a kapufát. Az akció után svéd időkérés következett.

A magyaroknak sikerült egyenlíteni, 15-15, és egészen 18-18-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Győri és két Bánhidi gól esett ebben a szakaszban, ám svédek tíz perccel a vége előtt megint megszaladtak kettővel. Sajnos a kipattanók ekkor nem nálunk, hanem az ellenfélnél landoltak. Nyolc perccel a vége előtt a második játékrészben is 10-9 volt az eredmény a svédek javára. Aztán megint jött Mikler, és egy 110 százalékos svéd ziccer akadt el benne. A helyzeteink azonban megint nem akartak bemenni, kapufa és mellélövések jelezték, hogy fel kell rázni a csapatot. Ekkor kért először időt a magyar edzői stáb, a svédek három góllal, 21-18-ra vezettek. Öt és fél perc maradt hátra.

Miközben Appelgren is elkezdett védeni, addig újabb svéd góllal már néggyel mentek az északiak. Úgy tűnt, a skandináv négyesből a norvégok után a svédek is átgázolnak rajtunk. Továbbra is sok volt az eladott labda, Balogh ma nagyon nem találta magát, újabb kapufa, és két is fél perccel a vége előtt 5 góllal mentek a svédek, mi pedig megint tíz percig nem találtunk be.

Kár a meccsért, mert a svédek nagyon nem voltak pengék, sőt verhető lett volna ez a csapat, ha kicsit jobban koncentrálnak a magyarok. Így azonban még pár másodperccel a vége előtt is kaptunk egy gólt. A végén hat gólt dobtak a svédek, míg mi – megannyi eladott labda mellett – egyet sem lőttünk. Mínusz hat lett a vége, 24-18.

Még nincs veszve természetesen semmi, de meg kellene vernünk Portugáliát. Hogy sikerül-e, szerdán 16 órától kiderül.

Kézilabda-Európa-bajnokság, férfiak
Középdöntő, 2. csoport, 3. forduló.
Malmö Arena – Játékvezetők: Horácek, Novotny (csehek)

Magyarország–Svédország 18-24 (9-10)