Hosszú és Milák: tovább, tovább, tovább…

Hosszú és Milák: tovább, tovább, tovább…

Milák megnyerte elődöntőjét 100 pillangón és a harmadik idővel jutott be a szombati fináléba (Fotó: MÚSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, nem lesz a kedvenc világbajnoksága Michael Phelpsnek a most zajló kvangdzsui vizes vb, ugyanis a 23-szoros olimpiai bajnoktól már a második, 2009-ben, még cápadresszben úszott világcsúcsát döntötték meg. Előbb ugye Milák Kristóf – még szerdán a 200 pillangó feledhetetlen döntőjében –, míg utóbb az amerikai Caeleb Dressel, aki a 100 méteres pillangó elődöntőjében adta át a múltnak Phelps idejét, és mostantól 49,50 másodperc az új világcsúcs.

Milák Kristóf a harmadik idővel jutott a 100 pillangó döntőjébe, ahol újabb érmet szeretne nyerni (Fotó: MÚSZ)

Hogy az utóbbiból lesz-e újabb milákcsúcs a szombati fináléban, még nem tudhatjuk, de az biztos, hogy a 19 éves klasszisunk a harmadik idővel bejutott a döntőbe 100 méter pillangón is, és láthatóan maradt még benne néhány század.

– Nagyjából ilyen időt szerettem volna úszni, jól sikerült, csak magamra figyeltem. Picit talán feszesebb és pörgősebb lehetett volna, de a kartempóm most jó volt. Készülök a döntőre, ami nagyon kemény lesz. A fináléban csak Dresselre kell figyelni, amennyire lehet, tapadni kell rá és akkor a végén lesz, ami lesz – nyilatkozta Milák, és az utolsó szavai azért sokat ígérőek.

A 33 éves Cseh László nem jutott a döntőbe 100 pillangón (Fotó: MÚSZ)

Sajnos a fináléban egyedüli magyar lesz, ugyanis Cseh László a tizedik helyen végzett 100 pillangón, így immár biztossá vált, hogy a 33 éves klasszis egyéni döntő nélkül zárta a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeit.

– Gyenge volt, most már két éve nem találom magam körülbelül. Nem fáradtam el annyira, mint reggel, de nem is tudtam olyan gyorsan úszni, valami egyszerűen hiányzik. Ezúttal ennyi volt bennem, de megyek tovább az úton – árulta el Cseh.

Hosszú Katinka érmet szeretne nyerni 200 háton (Fotó: MÚSZ)

A női kétszáz háton szintén amerikai világcsúcs született az elődöntőben – Regan Smith 2 perc 3,35 másodperces űridőt repesztett –, és a férfi 100 pillangóhoz hasonlóan, itt is lesz magyar a szombati fináléban. Sőt, rögtön kettő is, ugyanis a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese Hosszú Katinka az ötödik (2:07,48), az Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin a nyolcadik idővel (2:09,40) bejutott a döntőbe.

– Bizonyos dolgokat másképp szerettem volna csinálni a délelőtthöz képest, de pont azokat nem sikerült, a fordulók például megint nem voltak jók, ezeket rendbe kell tenni. Nem szerettem volna nagyon kint úszni, de így is benne leszek az éremcsatában. Biztos vagyok abban, hogy óriási harc lesz a dobogóért – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú.

Burián Katalin az Eb-bronz után most világbajnoki döntős 200 háton (Fotó: MÚSZ)

A szintén döntős Burián Katalin kifejezetten örült annak,

hogy odaért a legjobb nyolcba.

– A döntő miatt nagyon boldog vagyok, az idő miatt kevésbé, de a szerencse mellém állt. Nagyon sokat jelent számomra, hogy holnap este is úszhatok. Mindent bele fogok adni – ígérte Burián.

Hogy a mai nap magyar szempontból jól végződjön, arról Telegdy Ádám gondoskodott, aki 1:57,07-es idővel került az egyetlen magyar érdekeltségű mai fináléba 200 méter háton. A 23 éves versenyző a 7-es pályán úszott, és elsősorban a fordulóknál került nagyobb hátrányba riválisaival szemben, végül 1:56.86-os idővel – egyéni legjobbjától (1 perc 56,69 másodperc) nem sokkal elmaradva – a hetedik helyen érintette a falat.

Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Már az nagy dolog, hogy átlépve az árnyékomat végre döntőt úszhattam. Kiadtam magamból mindent, még az eddigi legjobb időmet is sikerült majdnem megúsznom. Most már látom, képes vagyok ilyen eredményre, és ez igencsak motivál, hiszen jövőre az olimpián is szeretnék döntőt úszni. Pár tizeddel jobbat szerettem volna jobbat úszni, de ez addig nem sikerül, amíg nem delfinezek olyat, mint például az amerikaiak, akik akár a harmadik ötven után is elmennek tíz métert a víz alatt. Most egy év teljes delfinkészülés következik – fogalmazott Telegdy Ádám.

 

Úszó-világbajnoság, 200 m hát, (férfiak)

1. Jevgenyij Rilov (Oroszország) 1 perc 53,40 másodperc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54,12
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55,85
…7. TELEGDY ÁDÁM 1:56,86