Húszgólos győzelemmel rajtoltak férfi pólósaink

Húszgólos győzelemmel rajtoltak férfi pólósaink

Angyal Dániel, a magyar (b) és Louis Clark, az új-zélandi válogatott játékosa a férfi vízilabda csoportkörének elsõ fordulójában játszott mérkõzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt pontosan tudtuk, hogy a magyar vízilabda sokkal előrébb jár, mint az új-zélandi, hiszen egyrészt a két férfi válogatott között hatalmas a tudásbeli különbség, másrészt eddig egyetlen vb-meccsen játszott egymással a két csapat még 2007-ben, amikor Magyarország 21-5-re győzött. Ráadásul Märcz Tamás szövetségi kapitány legényei jó formában és a lehető legjobb csapattal vágtak neki a mostani világbajnokságnak, ahol a magyarok célja az olimpiai kvóta megszerzése a 2020-as tokiói nyári játékokra.

A magyar válogatott a 116. vb-találkozójára készült – az eddigi 115-ből 84-et megnyert, 12 összecsapása lett döntetlen, 19-szer kapott ki és 1166 gólt lőtt összesen –, és a kapitány úgy érezte a találkozó előtt, csapata alkalmas a legnagyobb célok valóra váltására is.

„A csapat kész van, tudjuk, hogy a világbajnokság az egyik legfontosabb torna, igazi mérce. Úgy látom, felfelé jön a csapat, a tizenhárom játékos nagy része az évközi meccseken is ott volt, sőt ennek a keretnek a nagyja alkotta a győztes csapatot az áprilisi Európa Kupában. Valamennyi összeszokottság tehát megvan, ráadásul hét olyan játékosunk van a keretben, aki az FTC-ből sikereket hoz magával, ami plusz összetevője lehet a csapatszellemnek” – jelentette ki a vb-premier előtt Märcz Tamás.

Nos, ami az Új-Zéland ellen összecsapást illeti, a hölgyek világrekord különbségű győzelméhez hasonlóan – 64–0 a házigazda dél-koreaiak ellen – sok sportszakmai elemzésnek nincs helye, maximum annyi, hogy megjegyezzük, annak a célnak pont megfelelt, hogy a játékosok belőhették magukat és megismerkedtek a világbajnokság vízilabda tornájának helyszínével „éles” meccsen is.

Az új-zélandiak lelkesedésben nem szenvedtek hiányt és fizikálisan is rendben lévőnek tűntek, de a két csapat között óriási volt a játéktudásbeli különbség. Ennek megfelelően az egy pillanatra sem lazító magyarok simán nyertek 24-4-re. A majd 300 fős közönség elképesztő tapsban tört ki, amikor az új-zélandiak a második negyed közepén végre betaláltak a magyarok kapujába. Mondjuk Märcz Tamás nem tapsolt örömében – és akkor most finoman fogalmaztunk –, amikor egy kontra után Mezei Tamás haza akarta tenni a labdát Vogel Somának, de nem vette észre, hogy ott egy új-zélandi játékos is van, aki ki is használta az ajándék lehetőséget. Ilyen hibák nemhogy a spanyolok, vagy később az egyenes kieséses szakaszban nem férnek bele, de serdülő szinten is azonnal kizavarják a medencéből az ekkora bakit elkövetőt.

Märcz Tamás szövetségi kapitány, valamint Sedlmayer Tamás, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián és Angyal Dániel (b-j) a magyar férfi vízilabda-válogatott új-zélandiak elleni meccs szünetében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Tetszett, hogy diktáltuk az iramot, hiszen nem tudjuk, akár fontos is lehet a majdani csoportelsőséget eldöntve a gólkülönbség. Jól megoldottuk, hogy két hátvéddel hoztuk le a mérkőzést, sok mindenki felvállalta a védekező szerepet. Brusztos meccs volt, jól reagáltunk arra is, hogy adogatták a kiállításokat, odafigyeltünk az emberhátrányokban. A külső körön könnyebben adták a kiállításokat, olyanok is kipontozódtak, akik nem szoktak. Kielemezzük, hogy mi történt, miben kell még jobban odafigyelni. Szinte számszerűen annyira nyertünk, mint a spanyolok Dél-Afrika ellen. Nekik ugyanolyan volt a felkészülésük, nem tudom, mi dönt majd. Talán, ki akarja jobban a győzelmet, ki hibázik kevesebbet, ki lesz az, aki nem szalad bele csapdákba” – értékelt a waterpolo.hu-nak a lefújás után Märcz Tamás. 

A csoportunk másik meccsén Spanyolország 23-3-ra győzte le Dél-Afrikát. Szerdán a hispánok ellen eldől majd a csoportelsőség, azaz a győztes már a legjobb nyolc közé jut. Az A-csoportban a hét klasszisát otthonhagyó Szerbia 10-10-re végzett Montenegróval, míg a görögök 26-3-ra verték Dél-Koreát, a B-ben a címvédő Horvátország 14-4-re kiütötte Ausztráliát, míg az Egyesült Államok 16-7-re verte a kazahokat.

Vizes világbajnokság, vízilabda, férfiak, C csoport, 1.

forduló:

Magyarország–Új-Zéland 24-4 (4-0, 7-1, 6-2, 7-1)
Gólszerzők
: Zalánki 4, Manhercz, Vámos, Bátori, Angyal 3-3, Jansik Sz. Varga Dé., Mezei 2-2, Hárai, Sedlmayer 1-1, illetve Pike 2, Clark, Small 1-1