Késely Ajna arany-, Kapás Boglárka bronzérmet szerzett az úszó Eb-n

Késely Ajna arany-, Kapás Boglárka bronzérmet szerzett az úszó Eb-n

Késely Ajna. (Fotó: Késely Ajna Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szépen szerepeltek úszóink a vizes Európa-bajnokságon vasárnap, derüllt ki az MTI híradásából. A legjobb eredményt Késely Ajna könyvelhette el: Belgrádban aranyérmet szerzett 400 méter gyorson. Kapás Boglárka eközben a bronzéremig jutott 200 méter pillangón a bajnokság zárónapján.

A 22 éves Késely Ajna 300 méternél érte be a cseh Barbora Seemanovát, a hajrában pedig már nem is engedte maga elé riválisát és 4:06.56 perces idővel diadalmaskodott. Késely szerezte a magyarok 10. aranyát, amivel a küldöttség beállította minden idők legeredményesebb szereplését. „Az edzőm, Kovács Ottó azt mondta a döntő előtt, hogy a jelenlegi fizikai állapotomban olyan 4:08-as időre lehetek képes, de ha fejben rendben lesznek a dolgok, akkor lehet jobb. Szerencsére kétszáz méter körül láttam, hogy Seemanova lassul, én pedig jó erőben éreztem magam, így sikerült felzárkóznom. Ráadásul jól jött ki, hogy éppen a jobb oldalamon úszott, mivel én arra tudom gyorsabban venni a levegőt. Nagyon boldog vagyok, hogy a végén a hajrá is sikerült” – nyilatkozta Késely a vegyes zónában.

Sárkány Zalán szintén bronzérmes lett, ő 1500 méter gyorson úszott. A szám másik magyarja, Gálicz László az ötödik helyre futott be. A szóban forgó döntőt eredetileg szombaton rendezték volna, akkor viszont a vihar miatt nem engedték elrajtolni a mezőnyt a leghosszabb medencés versenyre. A számban a török Kuzey Tunceli úszott az első helyre, a második pedig az ukrán Mihajlo Romancsuk lett.

„Nagyon lassú volt a kezdés, ezt éreztem belülről és tudtam, hogy végén egy nagy hajrára lesz szükség. Azonban most egyszerűen nem volt meg bennem az az erő, ami ehhez elengedhetetlen, ezt kell visszaszereznem az olimpiára. Egy picit csalódott vagyok amiatt, hogy az egyéni csúcsommal nyertem volna” – nyilatkozta az MTI szerint Sárkány, aki az elmúlt szezonban az Arizona State egyetemen edzett, a következő idényben viszont már az Indiana csapatát erősíti majd.

A női 4x100 méteres vegyesváltó ezüstérmet nyert, a férfi staféta pedig a negyedik helyen végzett a belgrádi úszó Európa-bajnokság utolsó két számában. A nőknél a Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású négyes 4:01.50 perces országos csúccsal lett második, és a 2017-es budapesti világbajnokságon Burián Katalin, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra által felállított 4:03.08-as rekordját adta át a múltnak. Ez volt a 27. magyar érem a medencés versenyek során, ez minden idők legjobb éremtermése, a 2012-es debreceni kontinensviadalon felállított rekord (9-10-7) dőlt meg. A férfiaknál a Jászó Ádám, Sós Dániel, Kós Hubert, Szabó Szebasztián összeállítású négyes 3:35.05 perces idővel negyedikként zárt.